На път ли е Motorola да направи революция в дизайна на смартфони?

Славата на Motorola razr се възражда с появата на пазара на неговия едноименен наследник

На път ли е Motorola да направи революция в дизайна на смартфони? | StandartNews.com

Още си спомняме времето, в което флип-телефоните бяха хит. Появиха се няколко модела, които могат да спорят за авторството на тенденцията, но определено моделът, който утвърди посоката, беше Motorola razr V3. Той беше толкова популярен, че намери приложение в множество реклами, филмови и телевизионни продукции, кампании на други брандове отвъд Motorola и други.

Днес славата на Motorola razr се възражда с появата на пазара на неговия едноименен наследник. Новият Motorola razr е първият смартфон от типа „флип“ телефон, който притежава сгъваем дисплей. Само А1 ще предлага модела в България, като в средата на февруари ще стартират предварителните поръчки на новия флагман в електронния магазин a1.bg.

Какво ново?

Още с първите новини около концепцията за сгъваеми дисплеи в смартфон се забеляза ясна тенденция към постоянно повишаване на интереса по темата от страна на потребителите и водещите технологични компании. През изминалата година вече бяха лансирани първите модели от водещи компании в сегмента, като Motorоla също се включи в надпреварата.

Това, което отличава Motorola razr, е формата на дизайна на добре познатата GSM версия от 2004 година, подобрена с много съвременни функции и модерна визия благодарение на сгъваемия дисплей.

Oт Motorola са измислили специален механизъм, който от една страна свързва двете части на „флип“ смартфона, но същевременно е съобразен със сгъваемия дисплей. Чрез него корпусът може да бъде сгънат без да има видими отвори при прегъвката, а това създава допълнително усещане за премиум продукт и дава по-голяма сигурност.

Друг важен аспект от характеристиките на модела е неговата възможност за свързаност. Като един съвременен флагман, Motorola razr притежава технологиите Bluetooth и NFC за пренос на данни и връзка с други устройства. Различното при модела е, че той включва и новост, която в близките няколко години се прогнозира, че постепенно ще обхване всички съвременни смартфони и смарт аксесоари, а именно - eSIM.

Физическите SIM карти си отиват

Вграденият модем в устройството позволява на смартфона да се свързва с мобилната мрежа на оператора без да се налага да се използва физическа SIM карта. Активацията на eSIM се случва чрез сканиране на QR код, като впоследствие профилът съхранява цялата необходима информация. Тази технология беше въведена в България за първи път от А1, като за момента компанията е единствен доставчик на услугата и съответно ексклузивно предлага новия Motorola razr.

Вниманието, което новият смартфон привлича, e подобаващо за устройство от премиум класа. Създаването на Motorola razr е ясен признак, че потребителите желаят нещо по-различно от смартфон индустрията. Нещо повече от вечно увеличаващи се размери на устройствата и надпревара за мегапиксели.

Комбинацията от сгъваем дисплей, eSIM свързаност към мобилните мрежи и цялостната идея на Motorola да възроди най-популярния от моделите смартфони на компанията – „бръснача“ сред флагманите, привличат вниманието на потребителите Компанията запазва формата и вертикалното разположение на дисплея и модернизира дизайна така, че да е актуален за годината 2020 г.

Ще последват ли други примера на Motorola

Дали 2020-а ще донесе същия успех на Motorola razr, какъвто имаше съименникът му преди повече от 15 години? Има такива индикации. Много производители явно усещат, че този формат би сработил повече, отколкото устройство с по-масивен дисплей, наподобяващ таблет. През тази година се очаква дебюта на сгъваеми смартфони от няколко компании.

Те обаче приемат различен подход. Докато повече устройства от този тип планират да имат вертикално прегъване, Motorola ще го направи хоризонтално. Разгънати, другите устройства имат размерите на малък таблет, докато razr прилича много повече на класически телефон.

Предстои интересна година за мобилната индустрия, а обещаващият старт на Motorola razr логично води до заключение, че бъдещето на сектора вече има нов облик и огромен потенциал за развитие. Изглежда, че успехът на моделите през 2020-а ще покаже как ще изглеждат сгъваемите смартфони в бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай