МВФ ни съсипва с прогноза за световната икономика

Икономическата активност може да не се възстанови напълно и до края на 2021 година

МВФ ни съсипва с прогноза за световната икономика | StandartNews.com

Икономическата активност по света, която беше силно засегната от коронавирусната пандемия, може и да не се възстанови напълно дори до края на 2021 г., заяви в петък Гита Гопинат, главен икономист на Международния валутен фонд.

По-рано тази седмица МВФ понижи рязко своите икономически прогнози, като вече очаква глобалната икономика да се сви с 3% през настоящата година, преди да нарасне с 5,8% през следващата година, отскок, който обаче Гита Гопинат определи като "частично възстановяване".

"Предвиждаме икономическо възстановяване с 5,8% за 2021 г., но това е частично възстановяване", посочи тя в петък в интервю за бизнес телевизията CNBC.

"Така че дори до края на 2021 г. очакваме нивото на икономическа активност да бъде под това, което бяхме прогнозирали преди вирусната пандемия", допълни главният икономист на МВФ.

Бързо разпространяващият се коронавирус, който зарази повече от 2 милиона души в световен мащаб, застави властите в редица държави да наложат строги ограничителни мерки, което доведе до спиране на голяма част от световната икономическа активност.

Правителствата и централните банки по света предприеха мерки за подпомагане на бизнеса и домакинствата да преживеят кризата - отговор, който Гита Гопинат отбеляза, че е бил "бърз и агресивен.

"Мисля че ако сравните това със световната финансова криза, настоящият отговор беше много по-бърз и мащабите му бяха много по-големи", коментира тя и отбеляза, че икономиките по света обявиха фискални стимули на обща стойност около 8 трилиона долара.

Но Гопинат също така каза, че размерът на стимулите не е "еднакво разпределен" между отделните икономики, тъй като фискални стимули за около 7 трилиона долара идват от страните от Г-20.

"Загрижеността, която имаме, е по-голяма за развиващите се и нововъзникващи икономики, които разполагат с по-малко фискално пространство", посочи тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай