Министър: 30 000 българи се завърнаха през 2018 г.

Саудитска Арабия е стратегически партньор, трябва да засилим икономическите и културните връзки, каза Емил Караниколов

Министър: 30 000 българи се завърнаха през 2018 г. | StandartNews.com

30 000 български емигранти са се завърнали у нас през 2018 г. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който представи страната ни по време на икономически форум в Саудитска Арабия. По думите му, излъчени от "Канал 3", младите българи вече не искат да напускат страната ни, както е било преди години. Работещите в IT сектора взимат толкова, колкото и в другите страни от ЕС, каза Караниколов. Безработицата у нас е около 5%, очаква се да падне до 4 на сто. Имаме и резерв от работна ръка - това са българските малцинства в Украйна, Молдова и Армения, общият им брой е около 2 млн. души. "Увеличаването на доходите води до това емигрантите да се връщат и още по-важно - младите да не искат да заминават. Затова основен приоритет за правителството е образованието" , посочи Караниколов.

Саудитска Арабия е стратегически партньор за България, страната е фактор на стабилността в региона. Отношенията ни стават все по-добри, нашата задача е да подобрим икономическите и културните връзки", каза още Емил Караниколов, който се срещна с министрите на търговията, на икономиката и със заместник-министъра на отбраната в Рияд.

България е врата на Саудитска Арабия към Европа, имаме много възможности в областта на земеделието и туризма, посочи българският посланик в Рияд Димитър Арабаджиев в интервю пред Илияна Беновска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай