Лудориите на Мъск движат пазарите

Само с няколко публикации в Twitter бизнесменът вдигна цената на dogecoin с 50 на сто

Лудориите на Мъск движат пазарите | StandartNews.com
  • Милиардерът се заигра с биткойни, злато, чипиране и космоса
  • Само с няколко публикации в Twitter бизнесменът вдигна цената на dogecoin с 50 на сто

Няма спор - Илон Мъск не само е един от най-богатите хора на планетата, но със сигурност и най-атрактивният баровец в съвременния свят. За мнозина е прекалено ексцентричен, за по-крайните - направо луд. Хора като него обаче дърпат света напред. И превръщат в реалност футуристичните мечти на човечеството.

Флирт с криптовалутите

Увлечението на Илон Мъск по различните криптовалути продължава с пълна сила.На 3 и 4 февруари само с няколко публикации в Twitter, в които бизнесменът хвали дигиталната валута, наречена dogecoin, стойността й се вдигна с впечатляващите 50 на сто.Сега Мъск, цитиран от BBC, заявява, че чрез една от компаниите си - Tesla, е инвестирал 1,5 млрд. долара в най-популярната криптовалута - биткойн.Новината зарадва ентусиастите на тема виртуални пари, тъй като цената на криптовалутата скочи за часове от 40 000 до над 47 хиляди долара.Според Мъск инвестицията в биткойн е част от нова мащабна промяна в цялостната инвестиционна стратегии на автомобилната му компания Tesla.Предприемачът е убеден, че виртуалните валути са напът да се превърнат в начин за разплащане, който ще бъде широко одобряван от различните браншове и ще се използва все по-активно. За да демонстрира тази своя увереност, бизнесменът инвестира сериозен процент от приходите на Tesla за 2020 г. в биткойн.Компанията регистрира 19 млрд. долара печалба в кеш за миналата година и отделя вложението от 1,5 млрд. долара именно от този приток на парични средства. Никой друг автомобилен гигант или компания от мащабите на Tesla не си е позволявал толкова смел и противоречив ход.Мъск не за първи път демонстрира недоверие към парите в брой. През май 2020 г. предприемачът отговори на туийт на Джоан Роулинг на тема криптовалути, в който посочи, че на фона на централизирано контролирания от банките кеш, биткойн и "интернет парите" изглеждат солидни.

Купуваш кола с биткойни

Ерик Търнър, вицепрезидент в компанията за изследване на пазарите Massari, е съгласен, че след Мъск и Tesla все повече фирми ще се преориентират в инвестиции в криптовалути и в трансакции с тях, вместо с конвенционални пари. Така ще се осигури една безспирна циркулация на виртуални пари и заедно с това те ще се превръщат във все по-приемлив начин за разплащане.В разговор за BBC анализаторът Нийл Уилсън предупреждава, че биткойн е изключително нестабилна криптовалута, чиято стойност може както да скочи до небесата за броени часове, така и да се срине до мизерни нива. Освен това по-консервативните инвеститори все още нямат особено доверие на "интернет парите", както ги нарича самият Мъск. Той обаче е противоречива натура и също е изразявал недоверие в криптовалутата.

Защо се хвърли на златото

Ocвeн кpиптoвaлyтaтa, Tesla  щe зaпoчне дa кyпyвa злaтo и "дpyги aктиви" кaтo пoтeнци-aлнa инвecтиция, cтaвa яcнo oт пocлeдния гoдишeн oтчeт нa кoмпaниятa."Пpeз янyapи 2021 г. oбнo-виxмe инвecтициoннaтa cи пoлитикa, зa дa имaмe пo-гoлямa гъвкaвocт дa дивepcифициpaмe в бъдeщe и дa мaкcимизиpaмe дoxoднocттa нa пapитe, кoитo нe ca ни нeoбxoдими зa пoд-дъpжaнeтo нa aдeквaтнa oпepaтивнa ликвиднocт. Moжeм дa влoжим чacт oт тeзи cyми в някoи aлтepнaтивни peзepвни aктивa, включитeлнo дигитaлни aктиви, физичecко злaтo, бopcoвo тъpгyвaни злaтни фoндoвe и дpyги.""Toвa, кoeтo нe ви кaзвaт, e, чe нe вяpвaт нa щaтcкия дoлap", кaзa пpeд Куtсо глaвният изпълнитeлeн диpeктop нa Сеlюуuю Nеtwоrk Aлeкc Maшинcки. "C кyпyвaнeтo нa биткoйн и изпoлзвaнeтo нa злaтoтo кaтo peфepeнция, тe нa пpaктикa нe иcкaт peзepвитe им дa ca в дoлapи, зaщoтo oчaквaмe виcoкa инфлaция, oбeзцeнявaнe и вcичкo дpyгo, нo нe и пoзитивни нoвини пpи дoлapa."Ho дoкaтo възпpиeмaнeтo нa биткoйн пoкaзвa, чe индycтpиaлнитe лидepи вeчe глeдaт мнoгo пo-блaгocклoннo към кpиптo-вaлyтaтa, пpeд пpeдпpиeмaчa cъc cигypнocт имa пpeдизвикaтeлcтвa пpeд дивepcифициpaнeтo нa пopтфoлиoтo нa кoмпaниятa.

Изпревари Гейтс в битката за чипирането

Миналото лято Илон Мъск представи най-новия си технологичен проект - чип за имплантиране в черепа, с който твърди, че може да разчита и стимулира мозъчната дейност."Линк" представлява компютър с размерите на голяма монета. За целите на презентацията Мъск използва две прасета - Гъртруд и Дороти, които са участвали в експерименталното имплантиране и са показали, че то не ги уврежда."Тук имаме едно здраво и щастливо прасе, отначало е малко срамежливо, но очевидно има голяма енергия. Тя носи импланта от два месеца", каза Мъск, представяйки Гъртруд.Дороти трябваше да покаже, че "Линк"-ът може да бъде премахнат от организма без да доведе до проблеми за здравето.Neuralink е проект, по който Мъск работи от 2016 г. Милиардерът се надява да създаде безжична технология за връзка между човешкия мозък и компютрите, което според много изследователи би могло да помогне за лечението на тежки неврологични увреждания. Ако идеята на Мъск се осъществи, чипът би трябвало да позволи на организма да задава команди на устройствата си, без да се налага физически контакт с тях.Според презентацията - чипът би могъл да се постави в мозъка от хирургичен робот, като пациентът се постави под местна упойка. Роботът прави предварителна карта на мозъка, за да се гарантира, че електродите на Link няма да засегнат артериите му и няма да доведат до кръвоизлив при поставяне.Устройството все още не е поставяно на хора, но Мъск се надява, че презентацията му ще привлече интереса на изследователите и инвеститорите.Neuralink беше включен в програмата за иновации на Службата за безопасност на храните и лекарствата, която ускорява процеса по регулаторна оценка на продукти за "по-ефективно лечение или диагностика на животозастрашаващи или необратимо увреждащи болести". Чипът все още не е одобрен от регулатора.Експериментът продължава и с маймуни, а Мъск обяви, че скоро ще започне и с хора.Учените в сферата на неврологичните изследвания смятат, че Neuralink е обещаващ проект, но са разочаровани заради липсата на данни от проведените експерименти.

Жена му иска да си сложи Link

Певицата Граймс, съпруга на Илон Мъск, е заявила готовността си да бъде чипирана в близко бъдеще.Тя е споделила плановете си в разговор в Twitter с рапъра Lil Uzi Vert, който в началото на февруари имплантира в челото си огромен диамант на стойност около 24 милиона долара. Сега той пусна публикация за Neuralink, на която съпругата на Мъск реагира."Ще се стремим да се чипираме до 2022 г. Това е експериментална операция, но ако всичко премине удачно, ще получим "знанията на боговете", заявила Граймс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай