Куриерът – професия на бъдещето

Икономиката ни няма да издържи второ затваряне, категоричен е Радосвет Радев

Куриерът – професия на бъдещето | StandartNews.com

Професията на XXI в. ще бъде куриерът. Този, който ще ни доставя всичко по домовете – от храната, лекарството, дрехите до телефона лекарството. Това каза председателят на БСК Радесвет Радев в интервю за бТВ. Той каза, че се шегува с това, но факт е, че сами този бранш отбелязва ръст по време на пандемия.

Най-засегнатите сектори у нас от COVID-19 са туризъм, транспорт, ресторантьорство и култура, каза Радев и съобщи цифрите на националната статистиката. Те показват, че компаниите във всички браншове отчитат спад в оборотите си с 30%, половината не отчитат промяна с лятото, а 17% - отбелязват ръст.

Икономиката ни няма да издържи второ затваряне, категоричен бе Радосвет Радев. Според него редица предприятия са съкратили служители и са намалили обема на работата си, за да оцелеят, но при втора национална карантина – няма как да се съвземат. Радев коментира, че мерките на държавата срещу кризата са били малко и трудно са се осъществявали.

Относно Бюджет 2021 председателят на БСК заяви, че ръководената от него организация не е съгласна с разчетите за следващата година. По думите му бюджетът е социален, но в него не е предвидено нищо за бизнеса.

„Приетите бюджети на НЗОК и НОИ – без тях не може да функционира държавата. При НЗОК прави традиционно впечатление, че 80% от него е предвиден за болничната помощ, а 20% за доболничната. Доболничната помощ е онзи филтър, който трябва да спре пациентите от потоци към болниците, а ние го неглижираме“, категоричен бе Радев.

Председателят на БСК коментира и Националния план за възстановяване и устойчивост, представен вчера от вицепремиера Томислав Дончев. По думите му сумата от 29 млрд. евро за инвестиции е респектираща, но в нея са включени два бюджета – евофондовете и парите от ЕС за справяне с последиците от COVID-19.

„Нещата звучат страшно красиво, да видим какво ще се направи, защото времето е лимитирано – до март месец трябва да се представят националните планове“, допълни Радев.  Той специално похвали бързата реакция на икономическия министър Лъчезар Борисов, който макар и под карантина помогнал да се реализира изложението „Месомания”. Чиновници решили, че след като е изложение, значи е „изложба” и попада в графата – до 30 души. Изложбената площ е над 15 000 кв.м. , как 30 души, възмути се Радосвет Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай