Кризата чука, златото излетя

експертите очакват 2000 долара за унция

Кризата чука, златото излетя | StandartNews.com

Четири събития през последния месец засилиха страховете, че нова световна криза се приближава много по-бързо от очакванията на водещи икономичсти и финансисти.
Намаляването на доходността на 30-годишните държавни облигации на САЩ бе първия симптом. Тази доходност достигна историческо дъно, а както показва практиката, когато това се случи, неприятностите следват бързо.

Вторият червен сигнал дойде от централните банки, които преминаха към систематично намаляване на ключовите лихвени проценти, а вече обявиха, че готвят нови програми за стимулиране на паричните средства. На прост език това означава пускане на печатницата и заливане на икономиката с необезпечени пари.
Третият тревожен знак даде забавянето на ръста в световен мащаб, прекършения ръст в Герминия и забавения темп в Китай.
Несигурността на глобалната икономика се усили с неизвестностите покрай търговската война между САЩ и Китай.

А фалитът на най-големият туроператор -Томас Кук, със сигурност ще нанесе значителни сътресения не само на туристическата индустрия по целия свят.  

В такава ситуация не само частните инвеститори, но и цели държави се стремят да диверсифицират финансовите рискове, като прехвърлят част от активите си на най-надеждната - златните кюлчета.

Анализаторите на Citibank са уверени, че през следващата година или две борсови котировки на златото ще актуализират историческия максимум и ще достигнат две хиляди долара за унция - това е една трета повече от сега. Тъй като не се очаква значително увеличение на производството на злато в света, скъпоценният метал на фона на "цветни парчета хартия" ще стане още по-ценен.

„Дългосрочните перспективи за цените на златото се увеличават, отново и нагоре, каза легендарният инвеститор Марк Мобиус. „Казвам това, защото предлагането на пари се увеличава, отново и отново“, добави анализаторът и припомни нещо много любопитно:

Според Световния съвет за злато (WGC) през 2018 г. световните централни банки са увеличили златните си резерви с 651 тона, което е рекорд от 1971 г., когато златният стандарт е отменен. Най-големият купувач е Банката на Русия, следвана от Китай. Турция и Индия не изостават.

Не само централните банки, но и обикновените граждани могат да печелят от златни котировки или поне да увеличат спестяванията си. Има много начини да инвестирате в благороден метал, но експертите предупреждават, че не всеки дава желания резултат.
Обаче - най-безполезната е покупката на златни бижута. Факт е, че в бижутата чистият метал е много мек и лесно се деформира. Затова бижутата най-често са изработени от злато с проба 585, тоест благородният метал в тях е само 58,5%. Освен това цената на продукта включва и разходите за работата на бижутер. Да не говорим за факта, че според специалистите около 15% от бижутата на пазара са фалшиви, тоест изработени от напълно различен метал.

Затова и който е решил да влага парите си в злато, да се обърне към специалистите. Те са и в банковите, и в небанковите институции.
А за златните украшения, ако не са инвестиция, безспорно сега е момента за покупка. Догодина те ще са поне с една трета по-скъпи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай