Кристалина каза ще взимаме ли заем от МВФ

Данните днес са по-малко лоши от тези преди три месеца, заяви директорът на Фонда

Кристалина каза ще взимаме ли заем от МВФ | StandartNews.com

 

МВФ помогна чрез различни програми да се даде сигурност на българските граждани и устойчив растеж на българската икономика. Оценката на България от страна на Фонда е възможно най-добрата и смятаме, че страната вече няма нужда от нашата подкрепа, тя е стабилна. Това заяви  по БНТ директорът на МВФ Кристалина Георгиева.

През последните 30 години, в които България е членка на Международния валутен фонд, животът в страната ни е станал по-добър,  брутният вътрешен продукт се утрои, а безработицата намаля двойно, добави Георгиева.

По думите й членството на България в чакалнята на еврозоната означава, че имаме допълнителна защита. В условията на световна криза това е много полезно, дава допълнителна сигурност, отбеляза Георгиева.

Светът е в криза, каквато не е преживявал – най-тежката след Голямата депресия. Тази криза все още носи след себе си несигурност. Данните към днешна дата са по-малко лоши от тези отпреди три месеца, но все още сме изправени пред предизвикателството икономиката да се възстанови на нивата отпреди кризата, посочи тя.

В условията на продължаваща здравна криза мерките за подкрепа на икономиката и подкрепа на хората трябва да продължат. Ако не го направим, рискуваме масови фалити, масова безработица и загуба на постигнатото през последните десетилетия, подчерта Георгиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай