Кой е новият шеф на Боинг

Дейвид Калхун преживя краха на Дженеръл Електрик

Кой е новият шеф на Боинг | StandartNews.com

 

Дейвид Калхун вече оглавява американския производител на самолети Боинг, съобщава CNBC. В историята на световния бизнес той попадна като един от непосредствените участници по време на краха на някогашния лидер по пазарна капитализацията – компанията General Electric.

Калхун встъпи в длъжност днес като генерален директор на мястото на Денис Мюленбург, който ръководеше Боинг в продължение на 34 години. Оттеглянето му от компанията стана по искане на съвета на директорите като поемане на отговорност за спиране на производството на модела 737 MAX. Това се случи след като този модел на два пъти падна през годината, повечето компании се отказаха да го използват, наложи се повторното му лицензиране, което още не е приключило. На всичкото отгоре по време на последния авиосалон във Франция, Боинг е успял да продаде от този модел едва 200 самолета.

Като първа задача Калхун сега си поставя подобряването на взаимоотношенията с компаниите от целия свят и ако успее да я реализира, го очаква бонус от 8 милиона долара. Според анализаторите това е правилният човек за компанията в този сложен момент, още повече, че той е работил в нея вече повече от 10 години.

Преди това бе вицепрезидент в General Electric — най-голямата компания в началото на 21 век по пазарна капитализация. За съжаление котировките на акциите й паднаха двойно, а заради продължилата криза през 2018-та година General Electric беше изключена от индекса Dow Jones.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай