Кое е най-доброто вино на Балканите

Балканския международен винен конкурс проведе безпрецедентно „винено съперничество“ в Белград

Кое е най-доброто вино на Балканите | StandartNews.com

Деветото издание на Балканския международен винен конкурс (The Balkans International Wine Competition, BIWC) проведе безпрецедентно „винено съперничество“ в сръбската столица Белград, в петък вечерта. Участваха близо 200 винарни, които представиха най-добрите си вина пред авторитетно международно жури. Раздадени бяха наградите Best of Show, отличаващи най-добрите вина от всяка държава. Гранд трофеят ще бъде обявен в първия ден на фестивала в София - на 17 септември, по време на луксозен коктейл в клуб “Перото”. Гостите на виненото градче пред НДК пък ще имат изключителната възможност да опитат всички наградени вина в специално изградена Златна шатра.

„Кой би могъл да каже, че няма да съм с вас тази седмица?“, каза председателят на журито Константинос Лазаракис MW в специално видео обращение за участниците в конкурса. Той бе възпрепятстван да присъства на дългоочакваното събитие поради ситуацията с коронавируса. Присъствието му обаче беше осезаемо и посланието му окуражи участниците и внесе настроение в залата за дегустации.

„Не забравяйте - върнете се у дома и помислете за преживяното в Сърбия. Сръбските производители на вино са едни от най-невероятните в Европа”, добави той.

Ето и на кого бяха присъдени отличията Best of Show по страни:

Албания - Belba winery, Chardonnay, 2019

Босна и Херцеговина – Vinarija Jungic, Tamjanika Premium, 2018

България – Villa Melnik, Rare Varieties Melnik 13 Jubilee, 2017

Гърция – Estate Argyros Vinsanto 20 years Barrel Aged, 1996 f

Румъния – Familia Vladoi, Ravak White, 2019

Северна Македония – Chateau Kamnik, Terroir Vranec Grand Reserve, 2015

Сърбия – Vinarija Veritas, Momentum Cabernet Sauvignon 2017

Турция – Suvla winery, Karasakis Reserve, 2017

Хърватия – Caric winery, Plovac Ploski Barrique 2013

Черна гора – Plantaze, Stari Podrum Marcelan & Petit Verdot & Merlot, 2013

„Да бъдем най-накрая в Белград и да проведем за първи път Балканския международен винен конкурс в гостоприемната сръбска столица е истински успех, който празнувам с радост и благодарност! Беше истинско предизвикателство да организираме събитие от такъв ранг в една толкова сложна година, каквато е 2020 г. Но ние успяхме и показахме, че балканският регион е силен и обединен, а свързващото звено е невероятното вино”, каза Галина Нифору, директор на BIWCF.

Историята на конкурса започва през 2012 г., когато Галина Нифору и екипът ѝ се срещат лично с производителите, за да ги убедят да участват. Привлича ги и името на Константинос Лазаракис - първият Master of Wine на Балканите, който поема председателството на журито. Днес BIWCF е атестат за качество, а производителите високо ценят медалите и трофеите, които престижното международно жури присъжда.

Неотменна част от BIWCF е и виненият фестивал. По традиция той остава в София. Деветото издание ще бъде открито на 17 септември и ще продължи до 19 септември. Тогава ще бъдат обявени и наградите в останалите категории, голямата награда - гранд трофея за най-добро вино на Балканите и страната, която ще бъде домакин на юбилейното десето издание.

В състава на експертното жури влизат следните винени професионалисти: Род Смит MW (Великобритания/Франция), Катя Йончева (България), Джуржда Катич (Сърбия), Хория Хаснас (Румъния), Ивана Смяновска (Северна Македония), Томислав Иванович (Сърбия), Дашамир Елези (Албания), Проф. д-р Весна Мараш (Черна гора) , Фабиола Г. Риос (Мексико/Чехия), Александър Матеич (Сърбия), Звонко Херцег (Северна Македония), Михаела Капичкова (Северна Македония), Роберт Чевари (Сърбия), Вихрен Велков (България) и Вук Стефанович (Сърбия).

Балканският международен винен конкурс и фестивал 2020 се осъществява с подкрепата на Столична община, Българска търговско-промишлена палата, Сръбската търговско-промишлена палата, SAVEZ – Сдружението на сръбските винопроизводители, SERSA – Организацията на сръбските сомелиери. "Стандарт" е медиен партньор на събитието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай