Китайският вирус удря и българския бизнес

Почти всички стоки в малкия и средния бизнес идват от Китай

Китайският вирус удря и българския бизнес | StandartNews.com

Епидемията от коронавирус вече се отразява и на бизнеса и търговията между Китай и света, и съвсем логично - и България.

"Създалата се обстановка и коронавируса блокираха и бизнеса и социалния живот на Китай. Нещата са коренно променени там – почти няма производство, удължена е новогодишната им ваканция, заводите не работят и много градове са под карантина", обясни председателят на Българо-китайската камара за индустриално развитие - Десислава Дончева, в предаването "Тази неделя".

Тя отбеляза, че информацията от тази седмица е, че търговско промишлените  палати и търговските камари там работят на облекчен режим.

Десислава Дончева припомни, че почти всички стоки в малкия и средния бизнес идват от Китай. „Какви са стоковите запаси на българските търговци не можем да предвидим от сега, но вероятно още март месец това ще даде отражение“, прогнозира тя. Според нея търговците и бизнеса трябва да се подготвят да реагират в краткосрочен план.

Предвид паниката и от двете страни – и от българска, и от китайска, ще бъде трудно и за двете страни по отношение на туризма, отбеляза още Десислава Дончева. По думите й ще пострадат и периферните дейности, свързани с туризма – като транспорт и логистика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай