Кирил Домусчиев: Мярката 60/40 няма да проработи

Безумие е премахването на наказателните лихви при просрочие на задължения

Кирил Домусчиев: Мярката 60/40 няма да проработи | StandartNews.com

 

 

За съжаление, мярката 60/40 за подкрепа на бизнеса по посока на запазване на работните места е нещо, което работодателските организации, включително и синдикатите не подкрепяме, защото смятаме, че тази мярка няма да работи. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в интервю за БЛИЦ. Според него „спешно трябва да се върви към модифиране на мярката“.

Твърди, че е несериозно българският парламент да не се събира, защото депутатите получават заплати, избрани са от нацията и в едно такова извънредно положение те трябва да са на фронтовата линия заедно с лекарите, медицинските сестри и полицаите.  Също така трябва да реагират и на отправените от бизнеса критики относно Закона за извънредното положение и да го променят.

Едно от безумията в него е премахването на наказателните лихви при просрочие на задължения. В момента се създава една огромна вътрешна задлъжнялост, защото никой вече не плаща за доставка на стоки и услуги. Създадена е ситуация, при която да не могат да се налагат и запори. Много фирми ще фалират точно заради тази глупости, тъй като не могат да си получат парите. Блокирането на издаване на строителни разрешения пък ще остави строителите без работа, казва Домусчиев.

Той заяви, че КРИБ подкрепя напълно отпуснатите пари за медиците на първата линния, както и заделения ресурс за подкрепа на бизнеса чрез ББР. Но смята, че депутатите спешно трябва да променят Закона за енергетиката, за да може Булгаргаз да върне парите на хората и фирмите след намалението на цените от Газпром.

Домусчиев твърди, че средствата, които отделя държавата в един начален етап на борба с пандемията и икономическата криза „не са никак малко“, но проблемът е „начинът, по който тези средства ще бъдат разходвани и употребени за подкрепа и стимулиране на българската икономика“, като той трябва да бъде възможно най-ефективен. Според него предложението на финансовия министър Горанов за осигуряване на буфер в бюджета чрез взимане на заем до 10 милиарда лева е напълно достатъчно като решение и би подпомогнало в достатъчна степен българската икономика.

Да се надяваме, че няма да се стига до разрастване на кризата и че по-бързо ще излезем от тази ситуация. Оптимист съм, че ще се справим с кризата за няколко месеца и ще започнем да живеем нормално, прогнозира шефът на КРИБ.

Дотогава той не очаква българския и чуждестранен бизнес да правят инвестиции, защото „всеки събира ресурс с цел да може да издържи възможно най-дълго в тази тежка пазарна ситуация“. Според него от тази ситуация в момента печеливши са китайците.

Наясно сме, че тази пандемия и страхът от нея доведоха до много сериозна икономическа криза каквато през последните десетилетия не сме виждали, каза още Домусчиев. Той заяви, че няма засега притеснения за завода си за лекарства в Америка, но се опасява за здравето на хилядите хора, които раоботят в него.

По отношение на мерките, които кабинетът взима за ограничаване на заразата, той заяви, че България може би е първенец в целия Европейски съюз по тях, те са и навремени, но и ефективни, а „резултатите и статистиката вече го показват“. Смята за евтин пиар обаче решението да се превърне зала „Арена Армеец“ в полева болница, защото смята, че е трябвало „да се вземат мерки по посока на това всички болници в България да се подготвят с всичко необходимо за посрещане на една вълна от болни“.

За собствената си болест, шефът на КРИБ твърди, че никога не си е помислял, че няма да я пребори, защото е силен характер.

Много хора ме бяха отписали и ме погребваха. Въпросните хора не ми желаеха оздравяването, но днес мога да им кажа, че ще останат разочаровани, защото всичките ми показатели са перфектни, твърди още Домусчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай