Катастрофа с продажбите на смартфони

С повече от една трета през януари са спаднали продажбите на смартфони в Китай

Катастрофа с продажбите на смартфони | StandartNews.com

С повече от една трета през януари са спаднали продажбите на смартфони в Китай, показват правителствени данни. Това е ясно доказателство как епидемията от коронавирус вреди на потребителското търсене, коментира Ройтерс.

Още в края на януари Китай започна да ограничава пътуванията и помоли жителите да избягват обществени места точно преди Лунната Нова година, която е основния празник в страната, когато се правят подаръци.

Доставките на мобилни телефони през януари достигнаха 20,4 милиона устройства, което е с 36,6% под продадените 32,1 милиона през януари 2019 година, показват данни на Китайската академия за информационни и комуникационни технологии.

По-голямата част от спада се дължи на мобилни устройства с операционната система Android, като техните сумарни доставки се понижиха през януари до 18,1 млн. броя от 29,9 млн. броя в началото на 2019-а година.

Китайският пазар на смартфони се свиваше от няколко години, тъй като търсенето ставаше все по-зависимо от потребителите, които заменят съществуващите си телефони, отколкото от купуването на нови. Спадът през януари обаче беше далеч по-голям, отколкото през същия месец на миналата година, когато продажбите на мобилни телефони спаднаха с 11,4%. В началото на 2020 година анализаторите прогнозираха спад при продажбите в подобен мащаб.

Изследователските фирми IDC и Canalys пък прогнозираха по-рано този месец, че доставките на мобилни телефони ще спаднат приблизително с 40% през първото тримесечие, тъй като епидемията от коронавирус навреди сериозно на търсенето и предизвика проблеми с веригите за доставки.

С оглед на това през миналата седмица изпълнителният директор на Apple Тим Кук предупреди инвеститорите, че компанията няма да изпълни първоначалните си насоки за приходите през текущото тримесечие поради проблеми с търсенето и влиянието на коронавируса върху доставчиците.

Foxconn, най-важният партньор на Apple, все още не е възобновил работата в своите заводи в Китай, въпреки че някои от съоръженията му работят с ограничен капацитет.

Междувременно Apple затвори своите маркови магазини в Китай след подобни ходове на повечето други големи търговци в страната.

Анализаторите обаче посочват, че въпреки текущите трудности на Apple в Китай, смартфонът iPhone 11, пуснат в края на миналата година, остава един от най-продаваните 4G мобилни телефони на китайския пазар. Това сякаш говори добре за първият 5G iPhone, който се очаква да излезе на пазара през есента на 2020 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай