Каримански: ИТН предлага мерки срещу високите цени. Какви са?

Партията на Слави настоява за компенсации от свърпечалбите на енергийните дружества

Каримански: ИТН предлага мерки срещу високите цени. Какви са? | StandartNews.com

 

Мерки среку високите цени на горивата и срещу растящата инфлация е подготвила ИТН и ще ги внесе в правителството, каза експертът на партията на Слави Трифонов по Би Ти Ви. Той добави, че екипът им вече е направил разчети как цените на енергията и инфлацията ще се отразят на бизнеса. 

Част от мерките са свързани с преразпределяне на печалбите на АЕЦ "Козлодуй" или на Националната електрическа компания (НЕК).

Предложението на ИТН е изцяло съобразено с искането на бизнес организациите, които настояват със свръхпечалбите на енергийните дружества у нас, които продават ток, да бъдат компенсирани потребителите на електрическа енергия на свободния пазар.

Първоначално идеята бе огласена от шефа на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред "Стандарт".

АИКБ настоява  за 70 лева обезщетение за всеки мегават час използвана електроенергия, като искането е мярката да бъде обсъдена спешно на Националния икономически съвет.

Велев заяви, че само за следващите две тримесечия АЕЦ "Козлодуй" ще има свръхпечалба от 1,3 млрд. лева над реализираните до момента свръхпечалби и над планираните.  Дори ТЕЦ "Марица Изток 2" ще излезе на печалба за второто тримесечие, което не се е случвало от много години. НЕК и водните централи също ще имат големи свръхпечалби, единствено газовите централи няма да имат.

Тези пари обаче не са в резултат на повече труд, талант, иновации, а заради високите цени на електроенергията. Затова настояваме част от средствата да бъдат върнати на тези, от които е иззети паричните потоци - потребителите на енергия на свободния пазар, каза Васил Велев.

По думите му, ако това се направи бързо, през следващите 2 тримесечия ще бъде ограничител на инфлацията, защото предприятията ще разчитат на подкрепата и ще калкулират това в своите разчети и оферти.  

Каримански посочи още, че българските производители на енергия "субсидират" съседните страни, където цената на тока традиционно е по-висока и каза още, че страната не е хеджирала риска.

По отношение на бюджета на България за 2021 година икономистът отбеляза, че разходната част изостава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай