Караниколов води 50 фирми в Рияд

Икономическият ръст в България и тази година ще е над средния за ЕС, прогнозира министърът

Караниколов води 50 фирми в Рияд | StandartNews.com

50 наши компании ще участват в делегацията, която заминава за Саудитска Арабия на 22 март, когато се открива българското посолство в Рияд. Сред тях са представители на енергетиката, строителството, военно-промишления комплекс, банковия и консултантския сектор, хранително-вкусовата промишленост и големи IT компании, обясни министърът на икономиката Емил Караниколов в предаването "Беновска пита" по Канал 3. По думите му кралството гледа много сериозно на отношенията си с България, смятайки я за стълб на сигурността в региона и като трамплин към целия ЕС.

"Икономическият ръст в България е над средния за ЕС. Аз съм сигурен, че и тази година ще постигнем тези параметри. Безработицата никога не е била на такива нива. Убеден съм, че ще достигне 4-4,5%.", каза Караниколов.

"Мозъци продължават да изтичат, но има сектори като IT-сектора, при които заплатите се изравняват с Европа. Затова обаче основен приоритет ни е наука и образование, за да може да имаме икономика, която ще отговори на абсолютно всичко", увери министърът.

Той подчерта възможностите, които дава дуалната форма на обучение. По думите му тя позволява на учениците от горните отблизо да се запознаят с производството и да получат занаят. С придобитите занаят и умения  те ще могат много добре да се реализират у нас  да имат един среден за европейски доход'', посочи той.

Следващата седмица Комисията за защита на конкуренцията ще публикува секторния анализ на пазара на горивата и ще покаже дали е необходимо да се правят промени в  Закона за горивата, срещу който протестират малките и средни фирми от сектора. Министър Караниколов съобщи, че другата седмица му предстои и среща с представителите на тяхната асоциация. Припомняме, че в началото на ноември м.г. КЗК обяви, че започва проучване на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво след публикации в медиите за повсеместно увеличаване на цената. 

Повод за това бяха и протестите в по-големите градове на страната срещу високите цени на горивата. Комисията тогава обяви, че ще разгледа обстойно конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на автомобилни горива у нас в контекста на цените на петрола в международен аспект, както и спазването на принципите, валидни за общия европейски пазар. „В крайна сметка знаем, че няма закон, от който всеки да е доволен, но той трябва да създава най-малкото конкурентна свобода'', допълни Караниколов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай