Караниколов обясни с какво ощети преходът икономиката

Доходите растат, нямаме безработица, разкриват се нови работни места

Караниколов обясни с какво  ощети преходът икономиката | StandartNews.com

По време на прехода в България са идвали много инвеститори. Проблемът е, че законите бяха такива, че в годините на приватизацията, работническо-мениджърските дружества бяха облагодетелствени пред стратегическите инвеститори и те печелеха сделките. Това обясни министърът на икономиката Емил Караниколов пред БНТ. В наверечието, в които отбелязваме 30 години от началото на демокрацията трябва да си даваме сметка, че първите 20 години бяха направени много грешки по време на приватизацията, много чуждестранни фирми дойдодах у нас с желание да инвестират, но си тръгнаха, защото ние давахме придприятията си на „наши хора''', посочи Караниколов, който преди да оглави икономическото ведомство бе шеф на Агенцията за приватизация.

Допуснаха се много фрапанти грешки и затова последните години, това, което правим, е да чистим имиджа на българската икономика, заяви още той. Сега обаче икономиката се развива стабилно. Тази година вече над 1 милиарда са новите инвестиции, 7000 са разкритите работни места, износът е ракорден – 18 милиарда евро, а всеки трети от работодателите  е заявил готовност да наема хора.

Караниколов заяви, че България има стабилен ръст, „ дотук той е с 3,1 процента, като очакванията са да завършим годината с растеж от 3,6 процента“, каза Караниколов като по този начин потвърди прогнозата, която ЕК даде за България преди 2 дни..

Безработицата ни е под 5 процента, така че реално няма безработица.  През последните три години доходите в България растат с между 8 и 12 процента, но това не е достатъчно, посочи още Караниколов.  

Той заяви, че още в понеделник ще внесе в Министерски съвет промените в Закона за горивата. Караниколов каза, че проблемът с протакането на въпроса определено не е в държаава, а в това, че в сектора „не могат да седнат на една маса“. Внесоха се 150 предложения, обобщихме ги и се надявам депутатите да ги гласуват, каза още Караниколов.

Той заяви, че най-силно се развиват металургията, IT сектора, а 2019 ще е годината на сектора автомобилостроене. В България, освен завърналите се българи, идват да работят и чужденци в IT сектора', допълни Караниколов. Той призна, че най-големият проблем на държавата през последните 20 години е била абдикацията ѝ от образованието.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай