Караниколов: Не сме се отказали от Volkswagen

По думите му България продължава да прави всичко възможно да спечели голямата инвестиция

Караниколов: Не сме се отказали от Volkswagen | StandartNews.com

Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че състезанието за локация на новия завод на "Фолксваген" в региона не е приключило и страната ни още има шанс да го спечели. По думите му България продължава да прави всичко възможно да спечели голямата инвестиция, докато няма официално съобщение от компанията и не е сключен договор. Той потвърди, че на финала на процедурата са останали България и Турция, а в началото интерес са заявили над 20 държави.

Министърът акцентира, че турският пазар е много по-голям. Според него не бива да се подценява и членството на страната ни в Европейския съюз, защото това не ни позволява да предлагаме държавна помощ на инвеститорите.

"Автомобилният клъстър поиска среща с държавата и на нея ни убеди, че страната има капацитет за производство на цели автомобили. В последните месеци се говори за сериозен интерес от един от най-големите стратегически инвеститори", отбеляза Караниколов пред bTV.

Около 250 компании и 65 000 служители работят в българския автомобилен сектор, отчете той. За последните години в сектора са инвестирани близо 500 млн. лв. и са разкрити 10 000 нови работни места. Амбициите са за разкриване на 120 000 нови работни места, 500 нови компании и по-големи обороти.

Икономическият министър призна, че основният проблем на страната остават ниските заплати. "За последните 30 г. само в осем или девет са увеличавани заплатите", обясни Караниколов, като изтъкна банковата криза през 90-те години на миналия век, фалита на държавата и сгрешената масова приватизация до 2002 г., която е позволила на олигарси да придобиват българската икономика.

За сделката за осемте изтребителя F-16 Емил Караниколов посочи, че срещу сумата от 1.256 млрд. долара страната ни ще получи всичко, което е поискала. Той увери, че правителството ще надгради с покупката на още осем самолета. Приоритет за кабинета е модернизацията на всички въоръжени сили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай