Какво ще купи БДЖ за 300 милиона?

16 броя мотрисни влакове, ново производство, ще купува БДЖ за близо 300 милиона лева

Какво ще купи БДЖ за 300 милиона? | StandartNews.com

16 броя мотрисни влакове, ново производство (!), ще купува БДЖ за близо 300 милиона лева, става ясно от разпространено от компанията съобщение до медиите. Процедурата за доставка на нови електрически мотриси е обявена от "БДЖ-Пътнически превози".

Новопроизведените електрически влакове са предназначени за обслужване на бързи (интерсити) влакове за пътувания над 3 часа по основните железопътни линии. Прогнозната стойност на процедурата е 247 млн. лева без ДДС (почти 300 млн. с ДДС), като техническите изисквания са мотрисите да бъдат 4 или 5 секционни с повишен комфорт за пътниците, секции с първа, втора класа и места за трудноподвижни лица и детски колички, видеонаблюдение, WI-FI и възможност за кетъринг зона.

Експлоатационната скорост е 160 км/ч, като параметрите са съобразени както с моментното състояние на железопътната инфраструктура, така и с програмата за инвестиции и развитие на ДП "Национална компания железопътна инфраструктура".

Поръчката ще се проведе на два етапа - заявление за участие и подаване на технически и ценови оферти, обясняват от дружеството. Очаква се новопроизведените електрически мотриси да се доставят в рамките на 36 месеца от датата на подписване на договора, като за първия влак срокът е 24 месеца.

Неотдавна "БДЖ - Пътнически превози" подписа договор с френската "Алстом транспорт С.А" за ремонт и поддръжка на 46 мотриси Siemens. Споразумението е за близо 137 млн. лв., а работата трябва да се изпълни за срок от 5 години. Това ще даде на мотрисите, които обезпечават обслужването на крайградските линии, още 10 години живот.

В ход е и процедура за доставка за 40 нови вагона за "БДЖ - Пътнически превози" с прогнозната стойност 76.7 млн. лв. без ДДС. От компанията в края на миналата година съобщиха, че заявление за участие в търга са подали полски и румънски производители: "Х.Цегиелски - Фабрика пояздув шинових" Sp.z.o.o. ("Завод за релсови превозни средства" ООД) и "Астра вагоане калатор" АД.

Четири пък са кандидатите за доставка и гаранционна поддръжка на 10 броя новопроизведени магистрални електрически локомотиви за 57.5 млн. лв. без ДДС. Това са "Бомбардие транспортейшън" ГмбХ, ДЗЗД "Сименс Трон", консорциум "Екселор-Е.Л." и "Щадлер рейл Валенсия" С.А. След разглеждане на документацията на подалите заявления участници процедурата ще продължи на етап подаване на технически и ценови оферти. Планираното приключване на поръчката е до края на март 2020 г., а предполагаемата доставка на първите нови локомотиви е до 18 месеца след подписването на договора.

В края на миналата година от БДЖ се похвалиха, че остават без задължения към държавата след разпореждане на Министерския съвет, като дълговете бяха трансформирани в увеличение капитала на дружеството, което му позволява вече да бъде бенефициент по оперативните програми на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай