Какво се случва с шефовете на Аерофлот?

Четвърта рокада само за година въпреки рекордния брой превозени пътници

Какво се случва с шефовете на Аерофлот? | StandartNews.com
Четвърта рокада само за година въпреки рекордния брой превозени пътници

В разгара на лятото, вторият човек в „Аерофлот” - Вадим Зингман, вместо да пусне молба за отпуск, подаде заявление за напускане. И с това направи отново актуален въпроса какво се случва с ръководството на руския национален превозвач.
Това е четвъртата оставка за година след като компанията напуснаха последователно заместник-генералният директор по стратегиите Калегари, мениджърът Сапринкин, който впоследствие оглави летище „Внуково” и зам.шефът по финанси Курмашов.

Оставката на Зингман е знакова

защото той постъпи в авиокампанията преди 10 години заедно с генералния директор Витали Савелиев. Двамата бяха тандем в Министерството на външноикономическото развитие и се считаха за изключително близки.
В официалното съобщение на „Аерофлот”пише, че компанията изказва благодарност на Зингман за работата, а решението е лично негово, защото иска да смени попрището след дълги години в авиацията.
Всичко това звучи изненадващо и идва броени дни след първото заседание на новоизбрания съвет на директорите, който се оглавява от министъра на транспорта Дитрих Иванович. На него мениджърите отчетоха брилянтни данни за първото тримесечие на годината – 28 милиона превозени пътници, колкото зя цялата 2016 година. Както и увеличаване на пазарния дял на авиокомпанията, който достига 45,4%.
Според доклада на ръководството, компанията е преодоляла кризисната ситуация от началото на година, когато при катастрофата на самолета "Сухой Суперджет 100" със 73 пътници и петчленен екипаж, загинаха 41 души, сред които две деца.
Полетът на "Аерофлот" СУ1492 от Москва до Мурманск беше принуден да се върне на летището по "технически причини" , а

при кацане машината се запали

Независимо, че пилотите обявиха като причина мълнията, поразила самолета малко преди излитане, разследващите служби още не са изключили вариантите недостатъчна квалификация на пилотите или техническа неизправност.
След злополучния полет националният авиопревозвач отмени 11 полета, които е трябвало да бъдат извършени със "Сухой Суперджет 100". Месец по-късно ситуацията се нормализира.
Както стана ясно от отчетите на компанията, инцидентът не се е отразил на количеството на пътниците, но със сигурност е довел до драконовски мерки във връзка с безопасността на полетите. Още повече, че това е компанията, която само преди година грабна международния приз за най-сигурен авиопревозвач, с най-млад авиопарк от повече от 150 самолети. Това стана възможно след реализиране на забавената с години покупка на повече от 40 машини Airbus SE A350. Сделката бе анонсирана като част от плана за експанзия на дружеството, предвиждаща увеличаване на капацитета на дружеството с между 8 и 12% годишно на фона на по-стабилната руска икономика и на поскъпналата рубла.
Без съмнение запаленият самолет свали еуфорията от мениджърите на компания след като малко по-рано

"Аерофлот» получи рейтинг "четири звезди"

от британската консултанска компания Skytrax и "пет звезди" от американската авиационна ассоциация APEX.
В същото време руският национален превозвач държи вече и рекорд с двигателите си. Преди броени дни стана ясно, че Rolls-Royce Trent 700, монтиран на Airbus A-330, собственост на руската авиокомпания Аерофлот, е постигнал междуремонтен нальот от 50 000 часа, поставяйки по този начин световен рекорд за двигател на широкофюзелажен самолет.
Ербъсът на Аерофлот е бил въведен в експлоатация през 2008 и оттогава е прелетял разстояние, равняващо се на 50 пътувания до Луната, като междувременно по двигателя- рекордьор са правени единствено периодични инспекции, но не и капитален ремонт.
Първо място "Аерофлот" продължава да държи и по показателя най-силна самолетна марка в света, според консултантската компания Brand Finance, оставяйки зад себе си топ американски и близкоизточни самолетни компании. Това стана благодарение на спонсорството на британския футболен тим Манчестър Юнайтед, както и заради успешната си реклама в Азия, а и заради водещата си позиция на местния руски пазар. Основен показател и е и степента за безопасност, тъй като катастрофата тази година е единствения съществен инцидент за последните 20 години.
Въпреки рекордите обаче „Аерофлот“ преди повече от година замрази плановете си да се превърне в най-добрата авиокомпания в Европа – главно заради

ограничената наземна инфраструктура на компанията

Въпрос на време е да разберем дали първият пилот на компанията - Витали Савелиев, ще се впусне отново в борбата за европейския трофей или ще последва пътя на близкия си доскоро партньор Зингман.
А дотогава всеки пътник на "Аерофлот" може да стане свидетел на нещо любопитно. Пилот от авиокомпанията наскоро бе цитиран от медии да казва, че е видял НЛО във вид на три кръга над Москва. Независимо, че официално компанията опроверга информацията, кой знае – руската столица винаги е била голямата загадка за този свят, може да е така и за другите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай