Каква помпа за вода да трябва да изберем според нуждите ни?

Помпите за вода се използват широко както в бита и земеделието, така и в индустрията

Каква помпа за вода да трябва да изберем според нуждите ни? | StandartNews.com

Помпите за вода са изключително полезни машини, които се използват много широко както в бита и земеделието, така и в индустрията. Основната им задача е да пренасят определено количество вода между две отделни точки.

Характеристики, с които трябва да сте запознати преди избора на помпа за вода

Дебит

Тази характеристика показва каква е ефективността на помпата. Отнася се както за времето, което ѝ е необходимо, за да изпомпа и придвижи водата от началната точка А до крайната Б, така и за скоростта, с която водата се движи от входната до изходната точка. Дебитът се изразява в литри на минута (l/m) или в кубически метри на час (m3/h).

Напор

Напорът или височината на водния стълб се отнася до височината, до която помпата може да  издигне водния стълб и да пренесе водата.

За да стане малко по-ясно, ето следния пример: Ако закупите помпа с максимална височина на водния стълб от 10 метра и се опитате да изпомпате вода до височина 20 метра, дебитът ще е нула, тъй като водната помпа просто няма да може да ви достави вода на повече от 10 метра.

Дълбочина на засмукване

Тази характеристика се отнася до дълбочината, от която помпата може да засмуква вода от водоизточника.  Това е една от важните характеристики, на които е добре да обърнете внимание, тъй като има разлика дали ще засмуквате вода от кладенец с дълбочина от 7 - 8 метра, от сонда с по-голяма дълбочина, или от плитък водоизточник.

Качество на водата

Предназначението на помпите за вода безспорно е да пренасят течности, но това не означава, че  всички видове могат да се ползват за пренасяне на вода с всякакво качество. Затова е добре преди покупката да сте наясно какво е качеството на водата, за която ще използвате помпата и да се спрете на вид, който е подходящ за водата, която ще източвате.  Иначе рискувате да повредите двигателя на помпата много бързо.

Как да изберете подходящата водна помпа според нуждите си?

Според това, за което искате да използвате помпата, можете да избирате между следните видове:

Потопяеми за чиста вода

Този вид са малки електрически водни помпи, които се потапят във водоизточника. Те нямат много голям дебит и се използват за изсмукване на вода от кладенци с дълбочина до 7 метра.

Потопяеми смукателни

Това са малки електрически дренажни помпи с немного висок дебит. Могат да се ползват за отводняване на мазета, източване на басейни след края на летния сезон, както и за пресушаване на малки декоративни езерца.

Потопяеми сондажни

Ако имате дълбок кладенец или сонда и искате да използвате водата за напояване на градината си, сондажните помпи ще ви свършат отлична работа. Този вид помпи също се потапят във водоизточника, но за разлика от другите видове потопяеми машини могат да бъдат потапяни на дълбочина до 30 метра.

Хидрофорни

Тези видове разполагат с допълнителен съд (хидрофор), в който могат да бъдат съхранявани в зависимост от модела на хидрофора между 20 и 40 литра вода. Много подходящи са за осигуряване на водоподаване на домашната инсталация. Те са по-мощни, имат висок дебит и обикновено са с дълбочина на засмукване между 7 и 8 метра.

Градински

Градинските водни помпи обикновено са с дълбочина на засмукване от 5 до 8 метра. Добър избор са за поливане на малки зеленчукови и овощни градини, цветни градини, райграс и други.  По-голямата част от моделите са електрически и дебитът им не е много голям.

Моторни

Този вид водни помпи ще са ви от голяма полза, ако разполагате с големи земеделски площи, които изискват редовно напояване. Моторните помпи, в зависимост от модела могат да са оборудвани с 2- или 4-тактови двигатели и да работят на бензин или дизел. Характеризират се с много висок дебит, голяма височина на водния стълб и  с дълбочина на засмукването до 12 метра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай