Спират договора с един от американските тецове

НЕК ще спре да купува ток от американското дружество след като бъде прекратен договорът

Спират договора с един от американските тецове | StandartNews.com

Правителството започва преговори за прекратяване на един от дългосрочните договори за изкупуване на ток от американската централа "Контур Глобал Марица изток 3", съобщиха от правителствената пресслужба.

Решението е взето на заседание на кабинета днес. Според него се упълномощават вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и енергийният министър Теменужка Петкова да преговарят от името на държавата.

Освен това правителството реши Националната електрическа компания да спре да купува ток от американското дружество след като бъде прекратен договорът.

Договорът с американската централа беше подписан през 2001 г. и изтича през 2024 г. По данни на управляващите има индикации, че инвестицията на дружеството вече е изплатена. От "По света и у нас" потърсихме за коментар компанията, но оттам все още не дават информация дали ще съдят България за обезщетение заради предсрочното с четири години прекратяване на договора, както и дали дружеството ще продължи да работи.

До този момент "Контур Глобал Марица изток 3" е завела дело срещу държавната Национална електрическа компания за 10 млн. евро. По данни на компанията вложените средства в реновирането на бившия държавен "ТЕЦ Марица изток 3" възлизат на 1,5 млрд. лева. Интересна подробност е, че американската компания "Контур Глобал" притежава 73% от ТЕЦ-а, останалите 27 на сто са собственост на НЕК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай