Избрахме стълбите, не чакалнята за еврото

Уж сме най-бедната страна, а станахме основен донор за европейската валута

Избрахме стълбите, не чакалнята за еврото | StandartNews.com

Няма никакви причини Европа да се  оплаква от България. А Борисов има всички основания да поиска завишен бюджет за европрограми.

Най-бедната страна, както те обичат да ни наричат, се оказва най-големият донор на еврото, още преди да сме решили дали влизаме или не в еврозоната.

Това не е шега, ако са верни сметките на говорителите на градската десница. Преди ден те дадоха нарочна пресконференция, за да декларират позицията си по паричния въпрос и мимоходом да обявят, че хората са се подплашили от промените във валутния закон и са обърнали 1 милиард депозити от национална в европейска валута.

Какво се оказва? Докато американската икономика и китайската криза засилват долара и отслабват еврото, ние инвестираме здраво в валутата на стария континент, но се притесняваме да я приемем за официална валута, защото си искаме завинаги валутен борд и вързан с него лев на сегашния курс.

Въпреки че всичко това звучи доста абсурдно за всеки финансист, то си има своето обяснение с народопсихологията.

Мит е, че българинът силно обича и още по-силно мрази. Той е станал изключително практичен, но показва емоции за три неща. Когато става въпрос за миналото, това е иконата Левски. За настоящето - това е сигурността на депозитчетата. А бъдещето - то е свързано с децата и образованието им.

Президентът може да се радва на най-високо обществено одобрение, но най-сигурния начин да го загуби, е политически да омърси портрета на Апостола. Съвместното му шоу с БСП, което направи на паметника на Левски в деня на обесването му, тепърва ще понижава рейтинга му.

Обирите на банки не предизвикват обществения гняв, открадната вода не пълни площадите с хора. Но липсата на справедлива присъда за убийство на дете или недоимъка при гледане на болните, са в състояние за минути да взривят обществото. Черните фланелки или кърпи на майките разпъват палатки и вадят хиляди на протест.

Същият ефект има и страха от стопяване на парите за черни дни.

Затова и гафът с набързо внесената поправка за валутния борд, не само не се замаза, ами тръгна в опасна за България посока.

Парламентът прие с почти консенсус нова поправка, която трябваше да успокои хората, защото предвижда запазване на борда и влизане в чакалнята и еврозоната със сегашния курс на лева. Президентът не наложи вето, но два дни преди да бъде публикуван указа, едно изказване на бащата на борда Стив Ханке отново подпали страстите с въпроса дали новата  поправка на поправката "Менда Стоянова" дава 100 процента гаранции за парите на всеки българин. Съмненията му се подхраниха от черните прогнози, които всеки ден вещае от екрана соцдепутатът Румен Гечев и от подписката, започната от партията на зам.предсезателя на парламента Веселин Марешки, която се очаква да завърши с национален референдум "за" или "против" еврото.

На политическото говорене отпор дадоха финансови играчи от миналото, които обаче не бяха много убедителни, защото ясно прозираше личния им интерес от влизането в Клуба на богатите и свързаните с него мастити инвеститори.

В техния хор пригласят умните и красиви политици, които обявиха влизането в чакалнята като евростратегически приоритет, а противниците - жертва на хибридната атака от Русия.               

Последната дума каза премиерът Борисов, който на юбилея на синдикатите, обяви, че връща газта по пътя към европейската валутна чакалня и темата отново ще се обсъжда чак след постигането на пълен обществен консенсус.

За всички е ясно, че "пълен консенсус" в България е нямало и няма да има. Дори за Левски.

Тогава как да разчитаме думите на премиера?

За първи път европейска държава е в ситуация - одобрен закон, който дава зелена светлина за влизане в чакалнята на еврозоната. Шефката на МВФ Кристалина Георгиева ни подсигури дори бърза писта с изказването си пред Ройтер, че сме напълно готови за това. А в същото време, министър- председателят светна червен сигнал, чакайки нещо, което няма да дойде. Особено в годината преди изборите.

По всичко личи, че за пореден път ще изненадаме Европа, в която едни държави са в зоната, другите са в чакалнята. А ние ще стоим на стълбите пред нея, ще аплодираме новите членове и ще продължим да подкрепяме общоевропейската валута, обръщайки левовете си в нея. В очакване на референдума, при който каквито и да са резултатите, ще бъдат политичмески оспорени. Или пренебрегнати. Както винаги досега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай