Инж. Христов: През 2019 г. ще разширяваме производството си

Ще го направим чрез включване на алтернативно гориво от неопасни отпадъци

Инж. Христов: През 2019 г. ще разширяваме производството си | StandartNews.com

„Започнахме сериозна работа в инвестиране на ресурс с цел да разширим производството си, като включим алтернативно гориво от преработката на отпадъци и през 2019 година сме заложили в нашия план да продължим в тази посока. Чрез преработката на отпадъци помагаме на местните общини, където има голямо натрупване на отпадъци.“ Това каза директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД.

 

Според него тази инвестиция ще спомогне за отговорното разходване на събраните отпадъци, защото един от основните проблеми, с които все по-често се сблъсква човечеството, е липсата на капацитет за третирането на отпадъци. „Като отговорно предприятие продължаваме да инвестираме в зеленото бъдеще на България, обясни инж. Христов.

 

„През последните години наблюдаваме увеличаване на цената на изкопаемите горива и няма начин да не нарастне търсенето на алтернативни горива. Чрез метода, който ние искаме да наложим, за гориво ще се използват отпадъци, които нямат вредно въздействие за околната среда“, каза инж. Емил Христов и допълни, че този тип третиране намалява обемa на депонираните отпадъци от 50 до 80%.“ Тук могат да се комбинират предимствата на термичното третиране на отпадъци за оползотворяване на енергията и биологичното разграждане на ниско калоричната фракция с голямо съдържание на вода.“, каза още директорът.

 

„Провели сме редица разговори с външни експерти по околна среда и всички са единодушни, че чрез преработката на неопасни отпадъци ще се спестят ресурси и ще се предотврати негативният ефект, който разлагащият се в сметищата боклук има върху човешкото здраве, както и ще се забави глобалното затопляне“, поясни директорът на ТЕЦ-а и допълни, че паралелно се създават и повече възможности в икономически план. Инж. Христов отново посочи, че изхвърлени на сметищата, някои материали се разграждат стотици хиляди години, а съставът на други изобщо не позволява разграждането им и за това преработката е най-добрият и ефективен метод.

 

„Искам да припомня, че модифицираните горива, получени от отпадъци, в някои страни се изгарят в инсинератори с флуиден слой с цел генериране на енергия. Вариант е да се изгарят с други горива в топлоцентрали и други производства. Също така са изградени и инсталации за използване на RDF в негоривни процеси, като например газификация“, заяви още той и изрази надежда, че този метод ще започне да се налага по-успешно и в България, за да може да се минимизират отпадъците и градове да не се задушават в плен на собствените си отпадни продукти.

 

„Въпреки нашите усилия да се справяме с боклука, смятам, че трябва и всеки един от нас да вземе участие в този процес. Дори и само да започнем с отделянето на биоотпадъците от останалите, пак ще подпомогнем значително в битката с боклука“, допълни той.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай