Икономист: Ще имаме най-ниския дефицит в Европа

900 млн. лева излишък има страната ни за първите девет месеца на 2020 г.

Икономист: Ще имаме най-ниския дефицит в Европа | StandartNews.com

900 млн. лева излишък има страната ни за първите девет месеца на 2020 г. и за поредна година ни очакват последни месеци, в които ще се харчи доста. "Скептичен съм, че ще достигнем дефицит, защото не знам дали имаме достатъчно пера, по които да похарчим тези пари. Големите суми и голямото спестяване са в капиталовите разходи. Не ми се струва, че ще има сериозна актуализация на бюджета, тъй като фискалното пространство го има“, прогнозира в интервю за БНР Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Според него финансовата помощ трябва да отива към бедните, а не по малко за всички, защото ефектът се обезсмисля.

„Дебатът ще е фокусиран върху бюджета за следващата година с повишено внимание накъде ще насочи парите това ръчно управление на дефицита до края на годината“, заяви Ганев и допълни: „Ако спадът на икономиката е по-голям от очакваното по време на ревизията на бюджета, то тогава процентно бюджетният дефицит може да е по-голям, но това е резултатната величина, докато номиналните, тези 3,5 млрд. лева дефицит, и съответните разходи, които го предизвикват, си остават същите. В случая фокусът е върху номинала – колко милиарда или милиона ще бъдем на минус към края на годината, а какъв процент от икономиката е, ще зависи от това колко тя се е свила“.

По думите на икономиста тази година страната ни ще има най-ниския дефицит в Европа. „Но следващата година, когато всички останали ще имат голям дефицит и ще започнат да го свиват, тогава при нас може да се появи сериозен дефицит за това, че много от мерките касаят следващата година. Важно е какво получаваме срещу тези повече харчове. Сектор, в който има реформи, като ново законодателство, структурни промени стои по-различно от сектор, който, като че ли предизвиква само проблеми и отлагане на реформи, какъвто е здравеопазването, където се трупат идеи, но те не се реализират“.

Петър Ганев прогнозира, че е малко вероятно – от бюджетна гледна точка, Европа да спре пари към България през следващата година: „Напротив, тогава ще се усвояват повече суми като реакция на кризата с коронавируса. В дългосрочен план е възможно обаче да се появи такъв дебат“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай