Германия с 1,1 трилиона евро мерки за икономиката

Бундестгът вече одобри пакета, очаква се и горната камара да го потвърди

Германия с 1,1 трилиона евро мерки за икономиката | StandartNews.com

Бундестагът одобри многомилиардния пакет от мерки за стимулиране на икономиката на Германия и подпомагане на компаниите срещу икономическите последици на коронавируса, предаде БТА.

Правителството предвижда заради програмата за подкрепа тази година да увеличи държавния дълг със 156 млрд. евро, за което бе приет и допълнителен бюджет за годината. Берлин се отказва от лимита за държавния дълг, който е вписан в конституцията на страната и ограничава структурното нетно кредитиране до 0,35 на сто от брутния вътрешен продукт.

Програмната обхваща множество сфери. Малките компании и частните предприемачи ще могат да получават преки субсидии в размер до 15 000 евро. Обемът на помощта за малкия и среден бизнес ще достигне около 50 млрд. евро. Създава се и специален Фонд за стабилизиране на икономиката (WSF) от около 600 млрд. евро. Държавата си запазва правото при нужда да изкупува дял от стратегически важни компании.

В петък пакетът ще бъде обсъден от Бундесрата - горната камата на парламента, която включва представители на федералните провинции. Депутатите гласуваха при строги мерки за спазване на дистанция, разпръснати в пленарната зала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай