Габрово и Тракия икономическа зона станаха партньори

Общината и ТИЗ подписаха меморандум за сътрудничество и ще привличат инвеститори

Габрово и Тракия икономическа зона станаха партньори | StandartNews.com

Меморандум за сътрудничество подписаха на 10 януари кметът на Габрово Таня Христова и председателят на „Клъстер Тракия икономическа зона“ инж. Пламен Панчев. По този начин регионът около Габрово се включва към териториалния обхват на „Тракия икономическа зона”.

Според подписания документ страните ще работят за постигане на стратегически цели: привличането на мащабни инвеститори в Габрово; създаване на съвременна бизнес инфраструктура на територията на съществуващите индустриални зони, както и изграждане на нови индустриални зони; съдействие за развитието на високотехнологични компании; създаване на среда, благоприятстваща иновациите; подпомагане разработването на Общи устройствени планове, предвиждащи инфраструктурно развитие на промишлените и индустриални зони; осигуряване на кадри за нуждите на индустрията чрез осъществяване на съвместни проекти в сферата на висшето и средно професионално образование, и ранното кариерно ориентиране; промотиране на региона и интернационализация.

Община Габрово и „Клъстер Тракия икономическа зона“ ще работят съвместно за подпомагане на български и чуждестранни инвеститори, привличане на средства за извършване на анализ, проучване и проектиране, активно участие в междуведомствени работни групи, вътрешни и международни икономически форуми. Партньорите ще насочат усилия и към създаване на механизъм за предотвратяване на нелоялна конкуренция между отделните региони при привличане на инвеститори и създаване на възможности за реален и информиран избор при локализиране на мястото за инвестиране.

Меморандумът ще послужи за основа за изготвянето на последващо споразумение за осъществяване на публично-частно партньорство между Община Габрово и „Клъстер Тракия икономическа зона”.

„Тракия икономическа зона“ доказа на практика не само, че бизнесът и общините могат да работят заедно, но тя е пионер и в обединяването на самите общини“, посочи при подписването на споразумението инж. Панчев, уточнявайки, че към зоната вече се включиха Бургас и Хасково.

„Целта на това партньорство е заедно да постигнем реален положителен икономически ефект в развитието на община Габрово“, каза при подписването кметът на града Таня Христова.

ТИЗ е успешен модел на публично-частно партньорство. С над 180 предприятия и над 2 млрд. евро инвестиции тя превърна Пловдив в индустриалната столица на страната, благодарение на сътрудничеството между 9 общини - Пловдив, Асеновград, Калояново, Куклен, Марица, Първомай, Раковски, Родопи и Стамболийски, две сдружения - "Клъстер Тракия икономическа зона" и "Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив", и бизнеса. „Само за последните две години инвестициите в ТИЗ достигат 300 млн. евро“, конкретизира създателят на най-мащабната и устойчиво развиваща се индустриална зона в Източна Европа инж. Панчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай