ЕЦБ очаква страни от ЕС да захвърлят еврото

Публичният дълг в еврозоната като дял от брутния вътрешен продукт ще се увеличи със 7 до 22 процентни пункта през 2020 година

ЕЦБ очаква страни от ЕС да захвърлят еврото | StandartNews.com

Европейската централна банка предупреди за повишен риск страни-членки на еврозоната да се откажат от единната валута. Банката подчертава тази прогноза в Доклада си за финансовата стабилност на еврозоната, който се публикува веднъж на две години.

Реденоминация - напускането на отделни страни членки или дори пълно разпадане на еврозоната - ще е много вероятна, ако мерките на национално и европейско ниво за облекчаване на задлъжнялостта на правителствата се окажат недостатъчни.

Европейската централна банка прогнозира, че публичният дълг в еврозоната като дял от брутния вътрешен продукт ще се увеличи със 7 до 22 процентни пункта през 2020 година заради мерките за спасяване на икономиките от последствията от коронавируса. Така общото съотношение дълг-БВП се очаква да се увеличи от 86 до почти 103 процента.

В навечерието на очакваното днес представяне от Еврокомисията на план за възстановяване в Евросъюза ЕЦБ отбелязва за пореден път, че повече съвместни действия на страните членки биха помогнали за поддържане на относително здравословно ниво на задлъжнялост на отделните държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай