ЕК одобри 150 млн. евро за малкия бизнес у нас

До 800 000 евро необезпечени кредити за фирмите, за са се справят с последствията от COVID-19

ЕК одобри 150 млн. евро за малкия бизнес у нас | StandartNews.com

Европейската комисия одобри, предложената от България схема в размер на 150 млн. евро (приблизително 294 млн. лева) в подкрепа на малките и средни предприятия.

Това е една от 8-те мерки, представени вече от финансовия министър Владислав Горанов. За нея се чакаше санкция от Европа съгласно Временната рамка за държавната помощ, приета от Комисията на 19 март 2020 г. и изменена на 3 април 2020 г.

Публичното подпомагане ще бъде под формата на капиталови и квазикапиталови инвестиции. Тя ще бъде отворена за малки фирми, осъществяващи дейност във всички сектори с някои изключения и има за цел да подобри достъпа до ликвидност на тези предприятия, които са най-силно засегнати от икономическото въздействие на избухналата пандемия от коронавирус, като по този начин им се помогне да продължат дейностите си, да започнат да инвестират и да запазят работните места.

Комисията е установила, че българската схема отговаря на всички условия, посочени във Временната рамка. Подкрепата няма да надвишава 800 000 евро на дружество, собствен капитал и средства ще бъдат предоставени само на платежоспособни дружества. Помощта може да бъде предоставена до 31 декември 2020 г..

Парите ще се отпускат чрез Българската банка за развитие по схема за необезпечени кредити.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай