Добивите от пшеница с 55% по-високи

Жътвата леко изостава

Добивите от пшеница с 55% по-високи | StandartNews.com

С 55 процента са по-високи средните добиви от пшеница спрямо миналата година, отчитат от Министерството на земеделието. И според производителите до момента жътвата е успешна, а реколтата добра.

За разлика от 2020 г., която сушата превърна в най тежката за последното десетилетие година за производителите на ръж и пшеница, 2021 г. се очертава успешна, казват фермерите. А междинните данни на земеделското министерство го потвърждават.

Ако миналата година средният добив на пшеница беше под 400 килограма, а на места в Добруджа, житницата на България, добивът от декар падна на 120 килограма, то тази година средният добив на пшеница е 606 килограма от декар, което е ръст от над 50 на сто.

Статистиката отчита ръст и на добитите количества от ечемик и ръж, съответно с 14 процента и със 76 процента на годишна база.

Засега общото количество продукция от пшеница и рапица изостава в сравнение със същия период  на 2020 г., но това се обяснява с по-късния старт на жътвата тази година, коментират експертите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай