Чужденците искат здравен туризъм у нас

Това заяви министърът на среща с представители на туристическия бранш в Кюстендил

Чужденците искат здравен туризъм у нас | StandartNews.com

„Интересът на чужденците към дестинациите за здравен туризъм е голям и Кюстендил трябва да се възползва от тази възможност”. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на среща с представители на туристическия бранш в града. В дискусията участваха кметът на Кюстендил Петър Паунов, зам.-областният управител Матей Попниколов и зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Вицепремиерът уточни, че регионът има огромния потенциал да заеме важно място на картата на българския туризъм.

„Тук история, култура и използването на минералните ресурси вървят ръка за ръка от древността. В тази тежка кризисна ситуация медицинския, балнео- и СПА туризмът могат да бъдат силен стимул за отрасъла и връщането му към предишните нива”, уточни министър Николова.

Тя поясни, че един от рекламните клипове на Министерството на туризма, снимани съвместно с Асоциацията на екскурзоводите, е посветен на уникалната за България и Европа картинна галерия на Владимир Димитров-Майстора. През идващата седмица той ще бъде пуснат в социалните мрежи и големите телевизии.

„Градът има много възможности за семеен и уикенд туризъм. Важно е да се предлагат привлекателни пакети, особено през есенния сезон”, каза още министърът на туризма.

Николова цитира данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), според които от началото на годината до 11 септември 2020 г. пренощувалите туристи в общината са 10 278. От тях 9 100 са били български граждани, а останалите предимно от Северна Македония, Италия, Гърция, Германия и Сърбия. В цялата област пък пренощувалите лица са 33 000, от които отново по-голямата част са българи – 30 000.

Министърът разясни пред бранша предприетите мерки от Министерството на туризма и правителството за насърчаване на бизнеса след кризата от COVID-19.

Кметът на града Петър Паунов благодари на вицепремиера за срещата. По думите му туристическият сектор трябва да създава добра база и да става все по-привлекателен за младите хора, които да имат желание да се развиват в него. Туризмът е част от един по-добър живот и ние трябва да бъдем част от него, поясни  Паунов.

В рамките на дискусията бизнесът представи пред вицепремиера различни идеи и възможности за развитие на Кюстендил, както и проблемите, пред които е изправен. Те наблегнаха на ползите от минералната вода и необходимостта за увеличаване на местата за настаняване. Бе обсъдена и темата за професионалното образование в сферата на туризма и създаване на различни атракциони, които да привличат посетители в района.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай