ЧЕЗ разпределение включва съоръжения за 6,3 млн.лв. в София

136 000 домакинства в 7 столични района с по-висока сигурност на електрозахранването за зимния сезон

ЧЕЗ разпределение включва съоръжения за 6,3 млн.лв. в София | StandartNews.com

ЧЕЗ Разпределение България приключва два проекта с особено значение за сигурността на електрозахранването в столицата – подмяната на кабел 110 kV „Зенит“ и реконструкцията на подстанция „Фестивална“. Това са най-мащабните проекти на компанията, завършени през 2019 г. и са на обща стойност 6,3 млн. лв.

 

Подстанция „Фестивална“ осигурява електрозахранването на 40 хил. домакинства, фирми и институции в централна градска част на София, кварталите Младост 1 и 2, Дружба 1 и 2, Горубляне, Полигона, както и потребителите в промишлената зона Гара Искър и района на 7-ми километър. В рамките на нейната реконструкция бяха модернизирани разпределителните уредби средно напрежение и бяха монтирани нови съоръжения и оборудване. Компанията предвиди временна възлова станция, която изпълняваше функциите на подстанцията  по време на ремонтните дейности и осигуряваше алтернативно електрозахранване на клиентите на компанията в района.

 

2, 9 млн. лв. е инвестицията в подмяна на кабел 110 kV „Зенит“. Проектът се изпълни в район „Подуяне“ в столицата. Подменен беше 2200 метра кабел, в силно урбанизирана територия, което прави реализацията на обекта изключително трудна. Кабелът захранва 96 000 домакинства и фирми в 7 столични района – Слатина, Подуяне, Средец, Оборище, Изгрев, Младост и Искър, в които ЧЕЗ Разпределение осигури алтернативно електрозахранване по време на изпълнението на обекта. В рамките на проекта дружеството извърши и частична реконструкция на двете подстанции, между които е разположен кабелът, свързана с автоматизиране на управлението на мрежата.

 

Подстанция „Фестивална“ и кабел 110 kV „Зенит“ са част от критичната електроенергийна инфраструктура на столицата и проектите по тяхната реконструкция,модернизация и обновяване ще доведат до много по-висока сигурност на електрозахранването в голяма част от София – 18 столични квартала - и ще осигурят възможност за присъединяване на нови клиенти в източните райони на София.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай