БГ ико­но­ми­ка­та: Сил­но ус­той­чи­ва, но със сла­бо ус­ко­ре­ние

Де­ба­ти­те по бю­дже­та ще от­во­рят ос­нов­на­та те­ма за до­го­ди­на - на­къ­де ще вър­вим през тре­то­то де­се­ти­ле­тие

БГ ико­но­ми­ка­та: Сил­но ус­той­чи­ва, но със сла­бо ус­ко­ре­ние | StandartNews.com
  • При­е­ха на пър­во че­те­не ос­нов­ния за­кон на хаз­на­та, Ма­реш­ки и пат­ри­о­ти­те да­до­ха под­к­ре­па, ДПС и БСП - опо­зи­ция
  • Де­ба­ти­те по бю­дже­та ще от­во­рят ос­нов­на­та те­ма за до­го­ди­на - на­къ­де ще вър­вим през тре­то­то де­се­ти­ле­тие

Ако тряб­ва да нап­ра­вим прог­но­за как­ва ще е ико­но­ми­ка­та на Бъл­га­рия през след­ва­ща­та го­ди­на, то до­ри са­мо през па­ра­мет­ри­те на Бю­джет 2020 лес­но мо­же да се от­гат­не - тя ще е ста­бил­на, ус­той­чи­ва на вън­ш­ни вли­я­ния, в рас­теж, но със сла­бо ус­ко­ре­ние. "Кол­ко­то по­ве­че, тол­ко­ва по­ве­че", ка­за­но с ду­ми­те на де­пу­та­та от ГЕРБ Алек­сан­дър Ива­нов, кой­то ци­ти­ра Ме­чо Пух. Или "по­ве­че от съ­що­то", спо­ред пред­се­да­тел­ка­та на бю­джет­на­та ко­ми­сия Мен­да Сто­я­но­ва.

За пър­ви път

ба­лан­си­ра­ни­ят бю­джет, кой­то е ще­дър към до­хо­ди

здра­ве­о­паз­ва­не, об­ра­зо­ва­ние, от­б­ра­на и со­ци­ал­на по­ли­ти­ка, лес­но ми­на на пър­во че­те­не. След 5 ча­са в пле­нар­на за­ла по­лу­чи 126 гла­са "за" и 92 "про­тив". Лип­са­та на въз­дър­жа­ли се по­каз­ва, че ко­ле­ба­ния във фи­нан­со­ви­те циф­ри ня­ма.

На фо­на на мак­ро­и­ко­но­ми­чес­ки­те ус­пе­хи през го­ди­на­та, фи­нан­со­ви­ят ми­нис­тър Вла­дис­лав Го­ра­нов е над­г­ра­дил с очак­ван 3,3 ръст на ико­но­ми­ка­та на ба­за­та на про­дъл­жа­ва­що уве­ли­че­ние на пот­реб­ле­ни­е­то от по-ви­со­ки до­хо­ди, ре­кор­д­но нис­ка без­ра­бо­ти­ца, неп­ро­ме­не­ни да­нъ­ци, бла­гоп­ри­ят­ни це­ни на внос­ни су­ро­ви­ни и рас­тящ обем на ек­с­пор­т­ни­те сто­ки. По­ред­ни­ят ре­корд на БВП му да­ва въз­мож­ност да пре­раз­п­ре­де­ли бли­зо 3 ми­ли­ар­да за при­о­ри­те­ти­те на ка­би­не­та към зап­ла­ти на учи­те­ли и чи­нов­ни­ци, па­ри за бол­ни­ци и ле­кар­с­т­ва, сред­с­т­ва за со­ци­ал­но сла­би и об­щи­ни, как­то и до­пъл­ни­те­лен ре­сурс за стра­те­ги­чес­ки пар­т­ньор­с­т­ва в об­ласт­та на от­б­ра­на­та.

Ба­лан­си­ра­ни­ят бю­джет пък му да­ва бу­фер при евен­ту­ал­на кри­за на све­тов­ни­те па­за­ри и при

очак­ва­на па­у­за в ус­во­я­ва­не­то на ев­ро­па­ри­те

в пос­лед­на­та го­ди­на на те­ку­щия прог­ра­мен пе­ри­од.

Пре­ди 5 го­ди­ни, ко­га­то от­че­тох­ме яс­ни­те приз­на­ци за края на пре­диш­на­та кри­за, по­до­бен бю­джет със си­гур­ност ще­ше да по­лу­чи 100 про­цен­та от гла­со­ве­те на на­род­ни­те пред­с­та­ви­те­ли. Но днес, в пе­ри­о­да на въз­ход на род­но­то сто­пан­с­т­во и за­ба­вен ръст на све­тов­на­та ико­но­ми­ка, то­ва ве­че не е дос­та­тъч­но. По ед­на при­чи­на, свър­за­на с най-из­тър­ка­на­та и де­вал­ви­ра­ла ду­ма на пре­хо­да - ре­фор­ма. Де­се­ти­ле­тия на­ред лип­са­та на съ­щес­т­ве­ни про­ме­ни в ос­нов­ни­те сек­то­ри на ико­но­ми­ка­та и об­щес­т­во­то, тор­пи­ли­ра­ха въз­мож­ност­та за прев­к­люч­ва­не на по-ви­со­ка ско­рост на раз­ви­тие, а де­фи­ци­тът на яс­на ви­зия на­къ­де вър­вим про­дъл­жа­ва да за­ко­па­ва в яма­та на не­е­фек­тив­ност­та вся­ко уве­ли­че­ние на раз­хо­ди­те.

Не­със­то­я­ли­ят се раз­го­вор за бъл­гар­с­ка­та ико­но­ми­ка на ХХI век със си­гур­ност ще бъ­де ед­но от топ­съ­би­ти­я­та в ан­тик­ла­са­ци­я­та на го­ди­на­та. Об­съж­да­не­то на бю­дже­та про­во­ки­ра на­но­во де­ба­та и ма­кар че, как­то ви­на­ги се случ­ва в пле­нар­на за­ла, по­ли­ти­чес­ки­те ар­гу­мен­ти зах­лу­пи­ха ико­но­ми­чес­ки­те, чу­ха се мне­ния, ко­и­то да­ват ос­но­ва­ние да се мис­ли, че то­ва ще е но­ва­та го­ля­ма те­ма на об­щес­т­во­то за след­ва­ща­та го­ди­на. И не през приз­ма­та на ули­ца­та, а в сблъ­сък на прог­ра­ми: За ус­ко­ре­но­то и до­гон­ва­що раз­ви­тие - на ДПС, Ви­зия за Бъл­га­рия - на БСП, и Стра­те­гия 2030 - на уп­рав­ля­ва­щи­те.

Заг­ря­ва­не­то за де­ба­та за­поч­на още с вли­за­не­то на Го­ра­нов

в пле­нар­на­та за­ла във втор­ник. И про­дъл­жи с пос­лед­ва­ло­то зна­ко­во из­каз­ва­не на де­пу­та­та Йор­дан Цо­нев.

Го­ра­нов при­пом­ни, че бю­дже­тът е ба­лан­си­ран, цел­та му е да се за­па­зи фис­кал­на­та прог­но­зи­ру­е­мост и ста­бил­ност. Да­нъ­ци ня­ма да се сва­лят, но до­хо­ди ще се вди­гат. Ико­но­ми­ка­та ра­бо­ти, рас­теж има, съ­би­ра­е­мост­та на при­хо­ди­те е доб­ра, а уве­ли­че­ни­те раз­хо­ди пок­ри­ват при­о­ри­те­ти­те на ка­би­не­та.

Още в на­ча­ло­то той обяс­ни, че имен­но ба­лан­си­ра­ни­ят бю­джет да­ва бу­фе­ри при кри­за, а проб­ле­мът с лип­са­та на ре­фор­ми е в ръ­це­те на на­род­ни­те пред­с­та­ви­те­ли, ко­и­то имат пра­во­то и за­дъл­же­ни­е­то да пра­вят про­ме­ни в за­ко­ни­те.

БСП му от­го­во­ри со­ци­ал­но-по­ли­ти­чес­ки, а ДПС - об­щес­т­ве­но-ико­но­ми­чес­ки.

Йор­дан Цо­нев пох­ва­ли ста­бил­ност­та, но

ак­цен­ти­ра вър­ху раз­ли­ка­та меж­ду ус­той­чи­вост и ус­ко­ре­ние

За не­го ГЕРБ за­ла­га на ус­той­чи­во раз­ви­тие, ко­е­то пред­по­ла­га око­ло 3 про­цен­та ръст на ико­но­ми­ка, а ДПС нас­то­я­ва за ус­ко­ре­но и до­гон­ва­що раз­ви­тие, ко­е­то ще ни вдиг­не на но­ва ско­рост, за да стиг­нем стан­дар­ти­те на Ев­ро­па. Той се по­зо­ва на син­те­тич­ния по­ка­за­тел БВП на гла­ва от на­се­ле­ни­е­то, ка­то ка­за, че по не­го сме на 25% от сред­но­то в ЕС и с те­зи тем­по­ве ще стиг­нем за­пад­ни­те стан­дар­ти след 125 го­ди­ни.

Цо­нев обяс­ни и кое от "по­ве­че от съ­що­то" не но­си плю­со­ве, а ми­ну­си за уп­рав­ля­ва­щи­те. На пър­во мяс­то, то­ва е не­е­фек­тив­ност­та на раз­ход­ва­не на пуб­лич­ни­те сред­с­т­ва. И при­чи­на­та не е без­с­то­пан­с­т­ве­ност, а лип­са­та на ре­фор­ми, ка­за Цо­нев. Спо­ред не­го те­зи по­ло­вин ми­ли­ар­да по­ве­че за здра­ве­о­паз­ва­не, ко­и­то се пред­виж­дат в но­вия бю­джет, ще по­тъ­нат, за­що­то ня­ма яс­на ви­зия на ре­фор­ма в сек­то­ра. Съ­що­то е и с до­ба­ве­ни­те сред­с­т­ва за об­ра­зо­ва­ние, за­що­то яс­на ви­зия за ди­ги­та­ли­за­ция лип­с­ва.

Цо­нев сло­жи и вто­ра раз­де­ли­тел­на ли­ния меж­ду две­те пар­тии

- да­нъ­ци­те. Спо­ред не­го на­ло­зи­те не се из­пол­з­ват ка­то ико­но­ми­чес­ки лост и при­пом­ни ис­ка­не­то им за сва­ля­не на ДДС за хра­ни­те. Той под­чер­та, че сме ос­та­нах­ме един­с­т­ве­на­та стра­на с уни­фи­ци­ра­на став­ка и ако ис­ка­ме да вдиг­нем хра­ни­тел­но вку­со­ва­та про­миш­ле­ност, тряб­ва да нап­ра­вим про­мя­на.

Заб­ра­ве­те те­ма­та до но­вия уп­рав­лен­с­ки ман­дат или чак до 2022 го­ди­на, бе­ше ла­ко­нич­ни­ят от­го­вор на Го­ра­нов. С дру­ми ду­ми - за ид­ва­ща­та 2020 го­ди­на про­мя­на ня­ма да има, но за пър­вия бю­джет на след­ва­щия ка­би­нет, кой­то тряб­ва да за­поч­не ра­бо­та през про­лет­та на 2021 го­ди­на, по­ле за пре­го­во­ри съ­щес­т­ву­ва.

Лип­са­та на ре­фор­ми бе ак­цент и в кри­ти­ка­та на БСП към се­гаш­ния бю­джет. Ли­де­рът на пар­ти­я­та Кор­не­лия Ни­но­ва го оп­ре­де­ли ка­то бю­джет на зас­тоя. И обе­ща, че БСП ще вне­се за по­ред­на го­ди­на свой ал­тер­на­ти­вен бю­джет, кой­то е на раз­ви­ти­е­то. Ней­но­то из­каз­ва­не нед­вус­мис­ле­но под­с­ка­за и ка­къв е ак­цен­тът му - ле­ви­те по­ли­ти­ки за бор­ба­та с бед­ност­та.

С при­е­ма­не­то на бю­дже­та на пър­во че­те­не, тръг­ва раз­фа­со­ва­не­то му по чле­но­ве и али­неи от пар­ла­мен­тар­ни­те ко­ми­сии през след­ва­щи­те сед­ми­ци. И по­ток от пред­ло­же­ния за про­ме­ни­те, ка­са­е­щи вся­ка гил­дия. Окон­ча­тел­но­то му при­е­ма­не из­г­леж­да без проб­ле­ми, след ка­то пат­ри­о­ти­те се сни­ши­ха на де­ба­ти­те, а Ма­реш­ки сло­жи точ­ка­та с из­каз­ва­не­то, че вре­ме­то е про­пи­ля­но с "по­ред­но­то без­с­мис­ле­но дър­до­ре­не", бю­дже­тът е инер­ци­о­нен, но въп­ре­ки то­ва гла­со­ве­те на пар­ти­я­та му ще бъ­дат "за".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай