Бернар Арно предплати закуските си в Тифани

Третият по богатство в света украси короната си с диаманти за 16 милиарда долара

Бернар Арно предплати  закуските си в Тифани | StandartNews.com

За модната индустрия в света вече е ясно коя ще е сделката за 2020 година след като „Луи Вюитон“ (Louis Vuitton) обяви, че придобива американския бижутериен символ „Тифани“ (Tiffany) за повече от 16 млрд. долара, а окончателният договор ще е факт до една година. Това ще е най-голямата в историята сделка между компании за луксозни стоки, както и най-голямото придобиване на „Луи Вюитон Моет Хенеси“ (LVMH).

LVMH, чийто президент Бернар Арно стана третият най-богат човек на света със състояние от над 100 млрд. долара, е сключила "окончателно споразумение с цел придобиване на "Тифани" за 135 долара за акция в брой, гласи съвместно изявление на двете компании.

През 2019 г. стойността на акциите на LVMH се увеличи с повече от 50%, което означава, че сега най-близкият конкурент Kering, заемащ същата ниша, е три пъти по-малък, въпреки факта, че активите му включват Gucci, Saint Laurent и Balenciaga.

Новото бижу в колекцията на Бернар Арно

Макар да е под известно напрежение от пазара в последно време заради икономическата конюнктура, „Тифани“ е символ, както на Ню Йорк, така и на цялата съвременна бижутерийна индустрия. А най-голямата конкуренция на „Тифани“ идва не от друга фирма в бизнеса, а от едно вече класическо събитие – филмът „Закуска в Тифани“ от 1961 г. с вечно красивата Одри Хепбърн, както и от едно „модно“ събитие – главният магазин на бижутерийния гигант е на „5-то авеню“ в Ню Йорк, точно до „Тръмп Тауър“…

Създадена преди близо два века, днес „Тифани“ има над 300 фирмени магазина по света, а за нея работят 14 хил. души.

Що се отнася до новия притежател на „Тифани“ – френския супермагнат Бернар Арно – хора от обкръжението му твърдят, че отдавна е мечтаел да има това „бижу“ в своята колекция от бизнеси с глобален обхват. Последният му успех в тази посока бе закупуването на модната марка „Булгари“ (Bvlgari) през 2011 г. за далеч по-скромните 5,2 млрд. долара.

„Уважаваме и се прекланяме пред „Тифани“ и имаме намерение да развием това бижу със същите посветеност и отдаденост, с които се грижим за всеки от нашите маркови бизнеси (фр. Maisons – бел. прев.)“, казва Арно и признава още: „Гордост ще е за нас да поставим „Тифани“ сред водещите ни брандове и ще се погрижим тя да процъфтява векове напред“, гръмко се изказва френският милиардер.

LVMH притежава 75 класически и модни топ марки, като Kenzo, Tag Heuer, Dom Pérignon, Moet & Chandon, Christian Dior, Givenchy, Fendi и др.

Още много закуски в Тифани

Бернар Арно ще има още много закуски в Тифани - както и обеди, вечери и заседания на борда, шегуват се нюйоркски модни редактори и критици. Консервативните умове пък се чувстват нещастни – сделката слага край на 182-годишната история на Тифани като самостоятелна марка и отразява трудността да останеш независим в епоха на нарастваща консолидация в името на оцеляването на пазара.

Поглъщането на „Тифани“ от LVMH показва нарастващия интерес на компанията на Арно към области извън традиционните „леки“ луксозни стоки като дрехи и кожени изделия. То идва след закупуването хотелиерската група Belmond миналия декември за 2,6 милиарда долара и мажоритарен дял в немската марка за куфари Rimowa през 2016 г. за 719 милиона долара.

Покупката сега отбелязва и втората голяма инвестиция на LVMH в американска марка тази година, след създаването на нова луксозна къща Fenty, заедно с певицата Риана. Групата откри и фабрика на „Луи Вюитон“ в Тексас миналия месец, специално за да произвежда луксозните чанти за американския пазар. Президентът Тръмп бе на откриването и преряза символичната лента по време на официалната церемония.

Поемането на Тифани вероятно ще направи LVMH по-конкурентоспособна в надпреварата с „Ришмон“ (Richemont) - швейцарската луксозна група, която притежава „Картие“ (Cartier). Бижутата бяха сред луксозните категории с най-висок ръст на продажбите през миналата година - 7% - показва доклад на глобалната консултантска компания Bain & Co.

„Тифани“, след протяжен период, в който изглеждаше, че чезне от полезрението на основните си потребители, почти се „приземи“ с период на застой в продажбите и бе поразена още от напускането на своя изпълнителен директор. Сега бижутерийната компания е под ръководството на Алесандро Болиоло. Той приложи подход, който мнозина очакваха отдавна – сви продажбите на по-евтини подаръчни стоки, префасонира фирмения маркетинг, за да привлече по-млади купувачи, и потърси разширяване в посока Китай.

Рийд Кракофф - дизайнерът, който превърна Coach от прашна марка чанти в един от двигателите на съвременния пазар, стана част от екипа на „Тифани“ като артистичен директор през 2017 г., а също така играе важна роля в промяната на атрактивните предложения на фирмата, с които тя да кореспондира с търсенето в социалните мрежи. В резултат се появиха „ежедневни предмети“ като метални кенове, топки прежда и транспортири (!), изработени от сребро, нова колекция „хартиени цветя“ с редки скъпоценни камъни и др.

Важна бе и рекламната кампания с Лейди Гага. Звездата носеше огърлица със 128-каратов диамант „Тифани“ на червения килим на Оскарите през февруари.

Поглед на изток, поглед към Китай

За LVMH и „Тифани“ сливането предоставя уникална възможност за растеж в посока Китай - втората най-голяма икономика в света, а вече и двигател на глобалната търговия с обувки, чанти, модни облекла, бижута и часовници

Тифани започна да се насочва към нововъзникващия китайски пазар за булчински и годежни пръстени преди повече от десетилетие и днес има сериозна база от клиенти в Далечния Изток. Широка е и познаваемостта на марката сред потребителите от високата и средната класи в страната. В момента „Тифани“ има 35 магазина в континентален Китай и още 10 в Хонконг. Обезценяването на юана, търговската война между САЩ и Китай и протестите в Хонг Конг засегнаха тежко китайските туристически разходи. Но пък „Тифани“ веднага се преориентира - увеличи инвестициите си в континенталната част на Китай и предложи стоки с висока инвестиционна стойност на китайските купувачи по-близо до дома им. Тази стратегия почти сигурно ще бъде следвана и от LVMH след като приключи придобиването.

През 2018 г. консултантската компания Bain & Co определи пазара на бижута за един от най-успешните в сегмента на луксозните стоки и прогнозира растежа си през 2019 година.

Руска връзка и Дядо Коледа

Името на Наталия Водянова е известно в Русия, вече сравнително по-известно по света, и напълно неизвестно у нас. Тя е съпруга на Антоан Арно – син и наследник на Бернар. За да отбележи новата семейна придобивка, по-младият Арно публикува в Инстаграм не снимка а само фон с патентования цвят на „Тифани“. Приемникът на империята е лаконичен – подписал е поста с думите „Добре дошли“.

От своя страна руската супермоделка, която се занимава основно с благотворителност, също не можа да сдържи радостта от голяма покупка на свекъра си, но се показа в мрежата по пижама. Основателката на фондация „Голо сърце“ (Naked Heart) пише, позовавайки се на известния роман на Труман Капоти (станал още по-известен с филма „Закуска в Тифани“), писмо до Дядо Коледа… „Скъпи Дядо Коледа, може ли всяка закуска през следващата година да е в Тифани? Кълна се, че цялата тази година бях добро момиче."

Марката „Тифани“, възпята от Одри Хепбърн във филма „Закуска в тифани“ от 1961 г., все пак се нуждаеше от нова подкрепа и от начин да завоюва вниманието на милениалите и на поколението Х,

Приказката Тифани се допълва повече от 180 години

И ако в първия ден на откриването на бижутерското ателие на Чарлз Луи Тифани и Джон Янг през далечната 1837 г в Ню Йорк печалба е по-малко от 5 долара, то днес положителния финансов резултат надхвърля 5 млрд. долара.

По време на Гражданската война (1861-1864 г.) компанията рязко сменя предмета си на дейност като започва да продава оръжие за Севера. Помещенията, в които преди това са били съхранявани бижута, тогава се превръщат в складове за саби и хирургически материали, доставяни от Европа. Именно по това време собствениците натрупват огромен капитал.

Синът на един от основателите на компанията, Луи Комфърт Тифани,  става главен дизайнер. Това се случва през 1902 г., след смъртта на баща му. Вдъхновение за украшенията, които създава, той черпи от цветята и природата като цяло. Някои от тях са повлияни от изкуството на етруските.

Мотиви, включващи глухарчета, птички и  къпини са много често срещани. Тифани използва темата за скарабея като елемент за декорация. Някои от бижутата са толкова масивни, че напомнят за келтите. Те са съвсем различни от нежните и ефирните произведения на артистите, принадлежащи към течението в изкуството, господстващо по това време и наричано Арт нуво.

Украшенията на „Тифани“ имат много елементи, но работата с цветовете е това, което ги прави уникални. Тифани използва различни нюанси на зеленото, синьото и жълтото. Емблема на бижутерската къща става аквамаринът. Този цвят е регистриран като търговска марка на компанията. Дори надгробният камък на семейната гробница в Ню Йорк е в аквамарин.

Компанията въвежда модата на годежните пръстени през 1886 г. Един такъв подарява и Франклин Делано Рузвелт на годеницата си през 1904 г. Оттогава много жени казват заветното „да“ именно държейки произведение на Тифани в ръцете си.

До 1907 г. не е съществувала единна и ясна система за измерване на брилянтите, рубините, изумрудите и т.н. Главният гемолог на „Тифани“ успява да въведе единна метрическа единица за претегляне на  скъпоценните камъни – карат. Каратът тежи 0,2 грама, или 200 милиграма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай