Банскалии крили туристически данък през 2018 г.

Само 870 000 лв. са събраните средства от туристически данък в Банско...

Банскалии крили туристически данък през 2018 г. | StandartNews.com

Само 870 000 лв. са събраните средства от туристически данък в Банско, стана ясно по време на заседание на Консултативния съвет по туризъм към местната администрация. Той беше свикан от кмета на общината Георги Икономов, за да бъде обсъдено изпълнението на Годишната туристическа програма на администрацията за изминалата 2018 г.

"Сумата е по-малка от събраната за 2017 г. Анализите сочат, че част от реализираните нощувки се крият. За да осигурим по-справедливо внасяне на туристическия данък, в рамките на една седмица ще анализираме всички хотели, брой на леглата, заетост спрямо предходни години. За анализа ще ни помогнат представители на местния туристически бранш. Ще се направи списък на най-фрапиращите случаи на несъответствия, като започнем от най-големите хотели и апартаментни комплекси", заяви Икономов.

Той предвижда среща с представители на НАП, на която да бъдат обсъдени по-ефективни методи за проверки на неизрядни места за настаняване. Държавата губи от една укрита нощувка десет пъти повече в сравнение с общината. Затова усилията трябва да бъдат общи и координирани, посочи Икономов.

На заседанието е обсъдено голяма част от средствата, предвидени за участие в туристически борси, да се използват за дигитална реклама.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай