"Асарел-Медет" посрещна първите абитуриенти с дуално образование

Владислав Зубев вече се бори с 130-тонните "Белаз"-и

"Асарел-Медет" посрещна първите  абитуриенти с дуално образование | StandartNews.com

Дуалното обучение за „Асарел-Медет“ на практика е възкресяване на успешен модел, който е прилаган през 70-те и 80-те години на миналия век. Тогава в Панагюрище има минен техникум, който буквално залива с подготвени кадри тогавашния МОК „Медет“ - компанията, която предшества „Асарел-Медет“. Днес възпитаници на този техникум продължават да са част от основно ядро в „Асарел-Медет“.

Преди 6 години по инициатива на „Асарел“ се поставя въпроса за развитието на дуално професионално образование в партньорство с представители на останалия голям бизнес, общината и Професионалната гимназия в града. Резултатът са паралелки, ориентирани към минните специалности и оптиката – какъвто е индустриалният профил на региона.

През тази година вече завърши първият випуск, като абитуриентите от дуалното обучение са практически подготвени кадри за местния бизнес и конкретно за „Асарел-Медет“. Трите минни специалности завършиха 27 момчета и момичета, а през учебната 2018/2019 година в реалната работна среда на компанията бъдещата си професия усвояват общо 51 момичета и момчета от 11-ти и 12-ти клас.

Владислав Зубев е един от първите, които станаха част от екипа на компанията, след като се дипломираха в гимназията. Той не само се чувства специален, защото завършва пилотния випуск, но е и щастлив, че работи това, което му е на сърце. От няколко седмици той е в Централната ремонтна база и „се бори“ с огромните 130-тонни „Белаз“-и. Познава прекрасно колегите си, защото в последните две години е прекарал стотици часове заедно с тях.

Когато станат единадесетокласници, с учениците се сключват трудови договори с регламентирано възнаграждение върху 7-часов работен ден по два, а по-късно и три дни седмично от страна на „Асарел-Медет“. Всички получават работно облекло и лични предпазни средства, както и карта за безплатно пътуване и безплатна храна. За тяхното обучение отговарят учители по практика от Професионалната гимназия, заедно със специално подготвени наставници от компанията, пред които стои предизвикателството да предадат своя опит и да изградят трудови навици у младежите.

Учениците споделят, че работата в реална работна среда им помага да усвояват по-добре теорията в училище и да определят перспективата си за бъдеща реализация в компанията.

Факти:

* През учебната 2018/2019 година в Професионалната гимназия в Панагюрище се обучават общо 87 ученици по минни специалности.

* Специалностите са „Добивни и строителни минни технологии“, „Обогатителни, преработващи и рециклационни технологии“, „Автотранспортна техника”, „Пътно-строителна техника“ и „Минна електромеханика“.

 120 бивши стажанти работят в компанията

В "Асарел" вече работят 120 бивши стажанти. Стажантската програма на дружеството е от 2005 година, като през нея са преминали общо над 670 човека.

Интересът е много голям и в нея се включват студенти от много наши и чужди университети, като водещ, естествено, е МГУ. Първи стъпки в занаята тук правят и бъдещи машинни инженери, проектанти и строители, програмисти, еколози, икономисти, специалисти по комуникации. Често в програмите се включват и студенти от чужди ВУЗ–ове.

Летните стажове са най-атрактивни за студентите от региона, но често в тях се включват и студенти от други краища на България. През тази година върви 15-тото издание на програмата, като повече от 20 студенти вече са част от екипа на дружеството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай