900 евро средна заплата в Сърбия обещава Вучич

От три години реалният растеж на БВП на Сърбия е около 3,5%, какъвто е и българският

900 евро средна заплата в Сърбия обещава Вучич | StandartNews.com

Александър Вучич заяви, че при изпълнение на инвестиционната програма на Сърбия средната заплата в страната в края на 2025 г. ще бъде 900 евро, а пенсиите между 430 и 440 евро. Това съобщава кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Белград, цитиран от телевизионния канал "Сител" и българската агенция "Фокус".

Държавният глава прогнозира, че през следващите пет години Сърбия ще поддържа стабилен валутен курс на еврото, който ще остане между 117 и 120 динара за евро, какъвто е от 2012 година.

През последните три години реалният растеж на брутния вътрешен продукт на Сърбия е около 3,5%, какъвто е и българският. В началото на тази година БВП на глава от населението в България беше с 2000 долара по-висок (9300 долара) от този на Сърбия (7300 долара). Населението и на двете страни е около 7 милиона души при сравним темп на намаление.

На този фон Сърбия залага консервативна прогноза за растежа на БВП от 4% през следващите години. Тази прогноза стъпва върху анализ на Световната банка, който посочва, че Сърбия може да постигне и ръст на БВП от 7 процента.

Вучич казва, че пенсионерите може да имат средна пенсия от 440 евро през 2025 г. ще живеят 70 до 80 процента по-добре отколкото сега със средна пенсия от 225 евро. Сръбският президент допълни, че публичният дълг на Сърбия не трябва да се увеличава и че делът на пенсиите в БВП няма да надвишава 13 процента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай