3 фирми с оферти за корабите на ВМС

Италианска, германска и български фирми

3 фирми с оферти за корабите на ВМС | StandartNews.com

Три фирми са изпратили оферти по проекта за придобиване на нов многофункционален патрулен кораб за Военноморските сили (ВМС) до края на срока, който изтече на 16 април в 17:00 часа. Това са компаниите Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG (Германия), "МТГ – Делфин" (България) и "FINCANTIERI" (Италия), съобщават от Министерството на отбраната.

Съгласно заповед на министър-председателя е назначена междуведомствена работна група с председател заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков, в която влизат експерти и административни лица от Министерството на отбраната, както и представители на Министерството на финансите, Министерството на икономиката, Министерството на външните работи и ДАНС. Междуведомствената работна група ще пристъпи към отварянето на офертите на 22 април в Министерството на отбраната. Съгласно утвърдения график следващата стъпка е оценка на офертите. Работата на междуведомствената работна група завършва с окончателен доклад с оценка и класиране на подадените оферти, който се утвърждава от министъра на отбраната, и се внася в Министерския съвет за разглеждане и одобряване. 

Германската компания "Люрсен" е специализирана в производството на луксозни суперяхти, но првят и кораби за военни цели, като с такива разполагат военноморските сили на Германия, Турция и ОАЕ.

"МТГ-Делфин" е първата частна кораборемонтна българска компания, като вече има произведени патрулни кораби за Военноморските ни сили, както и фериботи, танкери и влекачи.

"Финкантиери" пък е най-голямата корабостроителна компания в Европа и 9-ата най-голяма в света. Голяма част от италианския флот е съставен от съдове на "Финкантиери", включително кораби, подводници и самолетоносачи. 

На 19 юли 2018 г. Народното събрание прие актуализирания проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили (ВМС)“.

Целта на проекта е придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораби, които притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и Европейския съюз. Те трябва да заменят част от наличните във ВМС кораби руско производство, които не подлежат на модернизация.

Максималната прогнозна стойност на актуализирания проект е 984 млн. лв. с ДДС. Разликата от 164 млн. лв., спрямо приетия през 2016 г. от Народното събрание проект за инвестиционен разход, е разпределена за плащане през 2025 г. и 2026 г. Добавени са два нови варианта за придобиване: 1) закупуване на нов отбранителен продукт (модифициран за нуждите на ВМС) или производство по лиценз; 2) комбинация от разработване на нов продукт и модификация на съществуващ такъв. Предвижда се многофункционалните модулни патрулни кораба да бъдат окомплектовани с основно въоръжение и корабни изделия и с допълнително въоръжение и корабни изделия.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай