2,57 млн. глоба за имитация на "Nova Brasilia"

КЗК глоби две фирми за кафе по жалба на "Якобс"

2,57 млн. глоба за имитация на "Nova Brasilia" | StandartNews.com

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с 2,57 милиона лева българското дружество "Балкам Груп" ООД по жалба от "Якобс Дау Егбертс БГ" ЕООД. Санкция в размер на 40 000 лева е наложена и на търговския му партньор "Агро Фуудс Бъглария" ЕООД. Причината е имитация на "Nova Brasilia", пазарен лидер в България от 2012 до 2017 г. в сегмента мляно кафе.

Решенията могат да бъдат обжалвани пред Административния съд в София.

"Nova Brasilia" се продава на българския пазар от 1991 г. с непроменен външен вид. И според проучване на Nielsen е номер едно по продажби в сегмента мляно кафе с над 50% пазарен дял, пише money.bg. "Агро Фуудс България" е основана в края на 2015 г. Поради липса на производствени мощности, компанията сключва договор с "Балкам Груп" за производството на кафе "Brazil Selection" в края на 2017 г.

Решението за външния вид на опаковката е на управителя на "Агро Фуудс България" Веселин Механджийски и според договора между двете дружества "Балкам" няма отговорност за нея.

КЗК обаче не възприема това твърдение и смята, че клаузата не освобождава от отговорност дружеството, като посочва, че Комисията и Върховният административен съд вече имат подобна практика.

"Агро Фуудс България" твърди, че дизайнът на опаковката не представлява имитация.

Комисията възприема нарушението като "тежко" и налагат 6% глоба от оборота на двете дружества. Тъй като обаче "Агро Фуудс България" не предоставя на органа своя отчет, на него е наложена основна санкция от 40 000 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай