2030 чужденци искат да са летни работници у нас

2030 чуждестранни граждани искат да работят като сезонни работници у нас

2030 чужденци искат да са летни работници у нас | StandartNews.com

2030 чуждестранни граждани искат да работят като сезонни работници у нас. Това става възможно благодарение на сключената спогодба на България с Молдова, която влезе в сила у нас на 14 март. Това каза социалният министър Бисер Петков, след като беше изслушан от ресорната комисия в парламента.

„Спогодбата урежда възможност за заетост по всички 12 режима по Закона за трудова миграция и трудова мобилност. Българските работодатели имат право чрез агенциите по заетостта да заявяват потребност от работна ръка. Съответната служба в Молдова се ангажира с осигуряването на работната сила“, заяви Петков и обясни, че първо работодателят трябва да сключи договор със съответния работник, след което той да дойде да работи у нас.

Най-търсените работници през лятото са камериери, готвачи, сервитьори, поясни министърът.

„До вчера 2030 са получили регистрация като сезонно заети лица. Ръстът спрямо същия период на миналата година е два пъти, миналата година са били регистрирани за сезонна заетост до 90 дни 1175 души. От тези 2030 чужденци 1470 са украинци, както и миналата година те преобладават, след това идват граждани от Киргизстан, Молдова и др.“, добави още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай