2020 г.: България с рекорден обем инвестиции

Сертифицирани са проекти на стойност над 1 милиард лева, което е рекорд за последните 6 години, каза министър Лъчезар Борисов

2020 г.: България с рекорден обем инвестиции | StandartNews.com

През 2020 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани проекти на стойност над 1 милиард лева, което е рекорд за последните 6 години. Това информирал министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, съобщиха от Дондуков 1.

„Постигаме рекорд по линията на привличане на инвестиции по време на криза. Сертифицираните проекти са 34. 17 от тях са във високотехнологично производство и услуги“, посочил министърът. С тези проекти се разкриват нови 4500 работни места, което в сравнение с 2019 г. е почти два пъти повече.

Министър Борисов докладвал, че продължава насърчаването на вече съществуващи проекти, като използваният бюджетен ресурс е на стойност 16.4 милиона лева. „Това са 23 търговски дружества, с тях сме запазили над 5134 работни места. Проектите, които сме подпомогнали са на стойност 438 милиона лева", пояснил министърът.

По отношение на микро и малките фирми в първите седмици на новата година ще бъде доразплатен ресурса за преразгледаните над 3300 компании, като към вчерашна дата стартира разплащането на договорите към средните предприятия, докладва още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай