15 години БДЖ ще сменя вагони и мотриси

БДЖ "Пътнически превози" обмислят поетапно обновяване на подвижния състав на влаковете през следващите 15 години

15 години БДЖ ще сменя вагони и мотриси | StandartNews.com

БДЖ "Пътнически превози" обмислят поетапно обновяване на подвижния състав на влаковете през следващите 15 години.

Модернизирането на железопътните превози ще е на три етапа, обясни Григори Григоров - председател на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ". До края на тази година предстои да бъде обявена нова обществена поръчка за доставка на 10-15 мотриси за средни разстояния, както и за доставка на около 50 нови вагона.

Григоров обясни още, че към момента не е рентабилно старите локомотиви, които обслужват дългите разстояния в България, да бъдат подменени с нови.

"На този етап икономическата целесъобразност за закупуването на нови локомотиви, специално за нашия пазар и за нашите условия, аз не виждам. Ще ви кажа защо. Защото един нов локомотив струва 6 млн. евро и той е с мощност 6 мегавата и са предназначени за влакове с 15 вагона и нагоре. 15 вагона ние никога няма да имаме в нашата държава. Така, че това ще бъде един силен преразход и на пари, и на мощност, и на енергия“, обясни Григоров.

„Затова смятам, че тези локомотиви, които имаме в момента, те имат поне още 20 години експлоатационен живот. При правилна модернизация от "Шкода" на цена под 1 мил. евро на локомотив, смятам, че това е най-доброто решение и от техническа гледна точка, и от финансова гледна точка. По-нататък при разширяване на мотрисния парк, въпросът с локомотивите постепенно ще бъде решен от само себе си", каза шефът на БДЖ.

Днес представители на железопътния бранш обсъдиха Проекта за закупуване на нов подвижен състав за нуждите на БДЖ и инвестициите в Националната компания "Железопътна инфраструктура".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай