Лъчезар Борисов: Икономиката не е била в “нокдаун”

Ръст на приходите в бюджета въпреки коронакризата

Лъчезар Борисов: Икономиката не е била в “нокдаун” | StandartNews.com

“Бюджетът за 2020 г. завършва номинално с 1,5 % ръст на приходите, икономиката не е била в “нокдаун”. Това заяви в ефира на "Неделята на NOVA" министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

"Постигнахме отлични икономически резултати. Имаме доста ниско ниво на безработица – 7% и повишение на заплатите с около 10 %", каза още Борисов.

"С МТСП сме дали 1,250 млрд. лв. на бизнеса. През следващите месеци Министерството на икномиката ще раздаде 500 млн. в кеш грантове. До края на този месец 156 млн. лв. ще стигнат до бизнеса, 3000 фирми са кандидатствали към НАП", обясни той. 

До крайния срок за подаване на документи, който след удължаване е 20 януари 2021 г., остават едва 10 дни. Затова и Борисов препоръча на кандидатите бързо да предоставят информация, за да може съответно бързо да започнат да се разглеждат заявките.

Според него няма компания, която да е заявила помощ и е с изрядни документи, да не е получила помощ. 668 млн. са инвестирани в мярката 60/40.

Държавната петролна компания вече е създадена и до края на седмицата ще има конкурс за избор на ръководство. „Най-тежкото мина и вече виждаме светлина в тунела. Научихме много уроци от тази криза и постигнахме много резултати в доста сфери“, категоричен бе Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай