За първи път у нас излиза книжка за хляба

Има вече утвърден стандарт за ръжен и ръжено-пшеничен хляб

За първи път у нас излиза книжка за хляба | StandartNews.com

Да си представим, че сме родени много, много отдавна - преди 15 000 години.Без магазини за храна, без електричество, да не говорим за хладилници. Имали сме само даровете на природата.

ВИЖ ОЩЕ: Мариана Кукушева: Учим децата, че хлябът е молитва

"Хлябът е храната, която обединява всички хора. Заради нея човечеството е оцеляло и до днес". С тези думи председателят на УС на НБС на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева откри дискусионния форум, посветен на наръчник за постулати за хляба - "От зрънцето до хляба".

Това е първата книжка за древната храна, която излиза у нас и е предназначена за малките и големи любознателни деца.

На форума бе съобщена и една важна новина - имаме вече утвърден държавен стандарт за ръжен и ръжено-пшеничен хляб. Така палитрата вече се обогатява до пет вида производство.

На събитието присъстваха и зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева, както и председателят на Държавен фонд Земеделие Павлина Ангелова. Г-жа Кукушева подчерта, че този проект е станал възможен с помощта на двете институции.

"Тази книжка трябва да стигне до всяко дете на 16 години, което учи в българско училище. Освен това друга основна задача е всички обществени поръчки да минават по реалните стандарти", добави тя.

Една от важните теми на форума бяха непрекъснатите спекулации и психическия медиен тормоз върху хората, че хлябът е много вредна храна. "Стигна се дотам хлябът едва ли не да бъде обявен за отрова. Категорично заявявам, че при яденето му има място за хора с всички видове заболявания!

Целият християнски свят посреща деня с молитва за хляб", каза д-р Светослав Ханджиев.

Криворазбраното едва ли не апокалиптично въздействие на хляба върху здравето на хората бе коментирано и от известния диетолог д-р Ипократис Пападимитракос."Всъщност и тук, като на други места, борбата е срещу фалшивите новини за тази основна храна за човечеството", отбеляза той.

Коментирано бе, че трябва и по-голяма образователна култура на потреблението. "Едва 16 процента у нас разбират какво значи срок на годност на продукта. За сравнение този процент например в Дания е 80", отбелязаха участници във форума.  

"Ние издадохме тази книжка, за да могат децата да трупат знания, докато се забавляват. Да научат факти и данни колко е полезен хлябът, да се научат да го обичат и ценят. А защо не и да го създават", каза Мариана Кукушева.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай