Защо децата да ходят боси

Лечебните ползи за здравето са многобройни

Защо децата  да ходят боси | StandartNews.com

Природата се грижи за ходилата - по този начин те отпочиват

Краката ни непрекъснато са обути в ботуши, кецове, маратонки, сандали - според сезона. Истината обаче е че краката трябва да дишат, да усещат въздуха, природата, да бъдат без чорапи и обувки.

Ето защо винаги когато имате възможност, ходете боси - по плажа, по тревата, вкъщи, където можете да си го позволите.

Ето още 4 ползи, заради които трябва да насърчавате и да позволявате на децата си да ходят боси.

1. Подпомага силата на мускулите на краката - когато човек се разхожда бос, мускулите, разположени по ходилата, глезените и като цяло в долната част на краката, се разтягат и укрепват. Това не би могло да стане с обувки, които натоварват стъпала, не ги отпускат;

2. Природата се грижи за ходилата - по този начин те отпочиват. Ако краката ви болят или сте твърде изморени, неслучайно си взимате хладен душ. Ако пък сте настинали, морската сол винаги идва на помощ. Ще се почувствате много по-добре, ако се разходите боси по тревата. Всичко това доказва лечебните ползи на природата и това, че трябва да позволявате на краката да се докосват до нея колкото се може по-често.

3. Премахва болката в ставите - всеизвестен факт е, че обувките могат да деформират краката и да повлияят негативно на ставите. Ако носите неудобни обувки или високи токчета, със сигурност сте усетили неприятно напрежение и силна умора. Когато ходите боси, краката застават в естественото си балансирано състояние, оттам ставите, гърбът и цялото тяло заемат правилна поза, не се изкривяват или натоварват. Това допринася за здрави стави и липса на каквато и да е болка. Бъдете внимателни, ако имате малко дете, което не може да ви каже, ако обувките му са неудобни. Проверете дали пръстчетата опират върха. Ако се колебаете за номер, по-добре вземете по-големия. Крачетата на малчуганите растат много бързо, така че е хубаво да се застраховате и да не рискувате да причините болка на детето с неудобни обувки.

4. Съдейства за по-малък риск от деформиране на краката - и тук отново става дума за носене на удобни обувки. Знаем колко са важни те за предотвратяването на болка, изкривяване на походката и ходилото. Обърнете особено внимание на обувките, които купувате на децата, още повече ако те нямат навършени 7 години. Изберете ортопедични стелки или обувки, или пък се консултирайте с лекар, ако мислите, че детето има проблем, за да го овладеете навреме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай