Яжте пет пъти на ден при болен стомах

Яжте пет пъти на ден при болен стомах | StandartNews.com

Поне 2/3 от българите са с оплаквания от храносмилателната система

От такива заболявания страдат по-емоционалните хора, казва д-р Юлия Григорова

Кои са най-честите заболявания на стомашно-чревния тракт? Как да се храним правилно при болен стомах и черва? Какво включват съвременните терапии при гастрит, колит и язвена болест и как да се спасим от киселините? На тези и други въпроси пред "Стандарт" отговаря д-р Юлия Григорова, гастроентеролог в болница "Лозенец" в София.

-Д-р Григорова, кои са най-честите заболявания на стомашно-чревния тракт?

- Самото име на тези заболявания подсказва, че това са възпалителните заболявания. От възпалителните най-чести са гастрити, гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ), язвената болест на стомаха и дванадесетопръстника, колити, ентерити, вагинити, както и хемороидална болест, която не е за подценяване, защото дава много общи симптоми като при колит, хемороиди и тумор на дебелото черво.

- Кои са причините за появата на тези заболявания?

- Причините са много странни. Сред тях са генетичните фактори, нервнохормоналният фактор, който също има значение, особено за обострянето при смяната на сезоните, пол, възраст, професия, неправилното, нередовно и небалансирано хранене.

Напоследък злоупотребата с никотин и кафе

също има значение за тези заболявания.

- Кои хронични стомашно-чревни заболявания се изострят напролет и защо?

- Това са язвите на стомаха и дванадесетопръстника, рефлуксната болест и изобщо възпалителните заболявания - те имат сезонен характер. Това се обяснява с промените, които настъпват в организма през този сезон - променя се лигавицата, през зимата човек не се хранил пълноценно и липсват витамини, тези дефицити се проявяват в недобро хранене и недобра виталност на лигавицата. При най-малък дефект може да се получи ерозия, а оттам и язва. От друга страна, хормоналните промени, които настъпват през пролетта, предразполагат, настъпват промени в хормоните при младите, при възрастните хора се променя вегетативната нервна система. Начинът на хранене също се променя. Докато се събудят заспалите ни през зимата ензими за суровите плодове и зеленчуци, трябва постепенно да бъдат захранвани. Това трябва да се случва постепенно, без пикантни храни и груба целулоза. Режимът на живот и на хранене, почивката, превенцията на стреса, нощният живот в зависимост от професията са част от профилактиката.

- Как да се храним правилно при болен стомах или черва?

- Правилното хранене влиза в контекста и на профилактиката, и на лечението. То трябва да бъде редовно. Многократното хранене - поне 5 пъти на ден, се счита за най-щадящо и добро за органите на храносмилателната система. Човек трябва да има поне 3 основни хранения, както и две допълнителни междинни закуски - в 10 ч и в 16 ч.

А с вечерята трябва да е приключил към 18-19 ч

За да няма пришпорване на ензимни системи и изливане на огромно количество ензими и солна киселина от панкреас и тънки черва. Когато се храним само веднъж дневно и то вечер, тогава се получава това пришпорване на ензими и сокове и се затормозява работата на храносмилателната система и перисталтиката. Разтяга се долната част на стомаха и се стимулира производството на все повече солна киселина, получава се вълчи глад и след изпразването на стомаха, човек отново е гладен. Затова тези съвети важат и при хранителните режими с цел отслабване, защото колкото по-често и по-малко се храни човек, толкова по-малко калории приема с храната. Освен ритъма на хранене, важен е и балансът - какво е количественото съотношение между мазнини, белтъчини и въглехидрати, с какво да се храним през зимния и с какво през летния сезон, да подбираме богата на витамини, микроелементи и антиоксидонти храна.

- Има ли забранени храни за хората със стомашно-чревни заболявания?

- Забранените храни, освен при активна язва и много обострен колит или гастрит, принципно няма, ако се храним внимателно, целесъобразни и в малки количества. Когато имаме активна язва или обострена рефлуксна болест обаче, храната трябва да е течно-кашава и алкална по състав и PH. Тя трябва да е щадяща и да не предизвиква производството на сокове и ензими, тоест лесносмилаема.

Това е диетичното лечение със строга диета. Иначе най-общо казано, забранените храни при обострените заболявания на гастро-интестиналния тракт са грубата целулоза - зеле, ряпа, моркови, които в натурален вид може да пришпори перисталтиката и да предизвика болки, повишено отделяне на солна киселина и ензими. Организмът обаче има нужда от фина целулоза, защото иначе ще започне обстипационен синдром - да се появява запек, което пак ще обостри колита. Фина целулоза е тази, която е стрита - фината салата, кивито. Докато мине обострянето на състоянието, трябва да се следва този режим.

Пикантните храни също са забранени

докато не отминат възпалителните процеси. Не бива обаче да забравяме, че "забраненият плод е най-сладък". Пушачите не спират да пушат, когато им забранят цигарите. Но е по-добре да се пуши след хранене, за да има алкален буфер - храна, която да се пребори със солната киселина. Кофеинът и никотинът също са забранени при обострените състояния.

- А алкохолът?

- И той трябва се употребява след хранене, добре е да сложим и лед в питието, който да разрежда концентрата и така да дразненето на лигавицата да не е толкова силно.

- Доста българи се оплакват от киселини в стомаха, какво ще ги посъветвате?

- Киселините се дължат на рефлукса, който се получава от неправилния ход на движение на солната киселина и на ензимната секреция в ретроградна посока - от стомаха към хранопровода. Обикновено те са вследствие на напълняване. Особено при мъжете - когато те "пуснат" коремче, налягането в корема им се увеличава и става по-високо от вътрегръдното.

Това е причината за изхвърлянето на тези сокове като гейзер. Срещат се и при пациентите с ректална херния между хранопровода и стомаха, с по-хлабав долен езофагеален сфинктер, което се установява със съответните ендоскопски изследвания. При обострен гастрит или язвена болест също може да се усили неправилният ход на киселите сокове и ензимите. Съветвам, първо, да се установи причината за появата на киселините при конкретния пациент, да се разбере дали се дължат на солна киселина, или на други ензими, защото понякога и жлъчните киселини действат така. Лечението включва, първо, ако е възможно да се отслабне, след това - да се вечеря рано и да не се ляга с пълен стомах. 3 часа преди лягане трябва да сме приключили с храненето.

Трябва да се спи на по-висока възглавница

за да няма рефлукс нагоре с кисел сок. Пикантните храни, кофеинът и никотинът стимулират солно-киселата секреция, затова трябва да ги спрем при киселини. Ако нищо от това не помогне, тогава се прибягва към медикаменти, които са индивидуални за всеки пациент.

- Каква част от българите страдат от стомашно-чревни заболявания?

- Поне 2/3 от българските пациенти имат някакви съществени или не възпаления. Да не говорим, че напоследък зачестиха туморните образувания на стомаха и хранопровода.

Може би причината трябва да се търси в намалената имунна защита на организма, неправилния начин на хранене, в канцерогенните храни. Как можем да си помогнем? Като променим начина си на живот, да имаме повече свободно време за почивка и разходки на открито. Да се стараем да се храним редовно и балансирано, да избягваме тежките меса, мазнините от животински произход, пушените меса, консерванти, стабилизатори и т.н. Трябва да се храним с повече биологично чисти продукти. Важна е и борбата със стреса.

- Храни ли се вече по-здравословно българинът, какви са наблюденията от практиката ви?

- Напоследък, въпреки повишаването на заболеваемостта, се наблюдава информираност и образованост по отношение на здравословното хранене най-вече у младото поколение. Доста хора вече се замислят за това с какво се хранят. Прави ми впечатление, че дори в големите хранителни вериги младите хора четат етикетите и следят за съдържанието и калориите, което преди не се забелязваше. Това се дължи на повишената здравна култура на населението. Може би профилактиката сред по-младото поколение, ще доведе до намаляване на стомашно-чревните заболявания.

- Какво включват съвременните терапии при гастрит, колит и язвена болест?

- Съвременните лекарства потискат повишената кисела секреция, драстичните и пептичните фактори, а от друга страна - съвременни защитни фактори на организма, които довеждат до по-добро хранене и функция на лигавицата на стомашно-чревния тракт. В общи линии това са протонните инхибитори, протекторните гелове, H2 блокерите, лекарствата, намаляващи газообразуването и газовото съдържание в кухите органи, което води до раздуване, спазмолитици и др. На пациента винаги се гледа като на съвкупност от органи и системи, той няма само стомах, а и черен дроб, жлъчка, панкреас. Затова трябва да се подхожда комплексно към лечението. Съвременното лечение предполага да не се пренебрегват останалите органи и системи.

- Каква е разликата в симптоматиката при язвата на стомаха и тази на дванадесетопръстника, как да я разпознаем?

- Язвеното заболяване настъпва при нарушение в равновесието между защитните фактори на организма и агресивните фактори от външната среда. Когато се наруши този баланс, язвата се проява в един от двата органа. Най-грубо казано, пациентът може да се ориентира донякъде по това, че при язвата на дванадесетопръстника болката е на гладно и се облекчава след хапване. При нея има и болка през нощта отново на гладно. Докато болката при язвата на стомаха настъпва до 30 мин- 1 час след ядене. Това обаче е грубо ориентиране. Иначе болка може да има и при тумори, панкреатит, рефлуксна болест. Болката показва, че

трябва да отидем на лекар специалист

Ако при пациент с язвена болест лечението със стандартните схеми не дава ефект, това означава, че има нещо и трябва да се потърси лекарска помощ.

- Какво представлява синдромът на дразнимото дебело черво и при какви пациенти се проявява?

- Синдромът на дразнимото дебело черво не е морфологично заболяване със структурни нарушения и анатомични дефекти, а е функционално състояние на хиперреактивност при моториката и секрецията на червата.

Този синдром се проявява предимно при младите хора, които са по-емоционални. Понякога може да се появи в отговор на дадена храна, заради диетична грешка, от стрес, промяна в начина на живот, местоживеенето. Този синдром се изразява в общи симптоми, които имитират и сериозни заболявания. Затова и тези пациенти трябва да бъдат изследвани и отграничени от другите. Сред симптомите са подуване, куркане на червата, понякога има дори слуз при изхождане, което е от повишената секреция на жлезите. Ако се появи кървене обаче, това е белег, че пациентът трябва да се подложи на ендоскопско изследване.

- Макар че не е сериозно заболяване, този синдром влошава качеството на живот на страдащите от него. Как може да го контролират?

- Трудно е да се дадат съвети за нормален начин на живот, особено при младите хора. Влошаването идва от симптомите на този синдром. Може да се взимат билкови чайове, които намаляват газовете, и да се помисли за физиотерапия. Основното е борбата с вегетативната нервна система и с емоциите. А това как се лекува? Много трудно. Трябва да се работи повече върху психиката и по-малко върху червата.

- Има ли място психотерапията в лечението на стомашно-чревните заболявания?

- Да, тя има място при лечението на всички болести. Много често лекуваш даден орган, а се оказва, че проблемът е в психиката и ако се работи върху нея, нещата се оправят много бързо.

- Вярно ли е, че от болен стомах и черва страдат предимно по-чувствителните и емоционални хора?

- Да, може да се каже, защото стресът води до всички отключващи фактори, които водят до симптомите и заболяванията. Но трябва да се установи дали наистина оплакването на пациента е свързано с емоциите, или наистина има органично заболяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай