Всяка втора жена с риск от остеопороза

86% от пациентите нямат поставена диагноза

Всяка втора жена с  риск от остеопороза | StandartNews.com

Около 55% от жените в Европа на възраст над 70 г. са в риск от развитие на остепороза. Това сочат данни от проучване за първичната медицинска помощ, проведено в 8 държави: Белгия, Франция, Германия, Ирландия, Полша, Словакия, Швейцария и Великобритания, пише clinica.bg. България не участва в изследването, но положението у нас е същото.

Проучванто е проведено сред 3 798 жени на 70 г. или по-възрастни, по време на посещенията им при лекуващия лекар. Основната цел е да се анализира процентът на пациентите с повишен риск от фрактури, които не са получили своевременно лечение за остеопороза. Въз основа на статистиката, близо половината дами са оценени с висок риск от поява на фрактури, а 75% от тях не са получили лечение. Нещо повече, 85% от нелекуваните пациенти с риск от развитие на остеопороза нямат поставена диагноза.

В Европа съществува голямо разминаване между поставянето на диагнозата за заболяването остепороза и лечението, се казва още в изследването, оповестено от биотехнологична компания Amgen по време на Световния конгрес по остепороза и мускулно-скелетни заболявания. При пациенти с вече поставена диагноза това разминаване е много по-ниско, отколкото при тези без диагноза.

В България 336 425 жени над 50 г. са диагностицирани с остеопороза, 81 482 е броят на мъжете. Близо 420 000 са пациентите у нас, които са в риск от развитие на заболяването, според доклад, изготвен в сътрудничество с Международната фондация за остеопороза (IOF) и Европейска федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации (EFPIA).

Смята се също, че населението над 50-годишна възраст до 2025 г. в България ще бъде 2,9 млн. души, а общият брой на очакваните фрактури ще се увеличи с 4%.

Остеопорозата засяга много жени след настъпването на менопаузата, тъй като тогава се наблюдава нарушаване на баланса между процесите на образуване и разграждане на костно вещество. Това води до отслабване на костите с течение на времето и увеличаване на риска от счупване на крак или ръка. Смята се, че 1 от 3 жени над 50-годишна възраст ще претърпи остеопорозна фрактура

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай