Трябва ли да отпадне втората година от майчинството?

Трябва ли да отпадне втората година от майчинството? | StandartNews.com

Трябва ли да отпадне втората година от майчинството?

Според данните на бизнеса България е на първо място по дължина на майчинството в Европа и сред лидерите в света. Според анкетата на „Фейсбук" страницата на „Тази сутрин", в която са се включили близо 3000 души, 94% от гласувалите казват, че втората година от майчинството не трябва да отпада, а 6% казват „Да".

„Ние не настояваме толкова за премахване на втората година, нашето предложение е за известно скъсяване на първата година, и то без да губим лидерската си позиция – например сумата на седмиците да стане около 48", каза Теодор Дечев, представител на Асоциацията на индустриалния капитал.

„Бизнесът прави предложенията, свързани с намаляване на размера на тези отпуски, изхождайки от интересите си за осигуряване на работна ръка, без да си дава сметка, че навлизаме в регулацията на един много по-сложен въпрос", заяви вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов.

Според него по тези въпроси разговорите трябва да се водят на друга плоскост.

Теодор Дечев смята, че финансовият ресурс, който държавата отделя за отглеждане на дете до втората му година, не трябва да отидат в „общия казан" на бюджета, а за адекватни политики за финансиране. Според него трябва да се инвестират пари в мерки, които да създават възможност някой да гледа детето.

Той допълни, че бизнесът вече и сам започва да решава въпроса с детските ясли и градини. „Знам вече случаи на предприятия, където има фабрично училище, фабрична детска градина", отбеляза Дечев.

А ето как се справя едно младо семейство в София:

След година и половина вкъщи Йоана Любенова се връща в офиса. В отпуск по бащинство излиза Явор, защото малката Лори отново не е приета в държавна ясла.

„Няма шанс, няма кой да я гледа. Алтернативата е частна ясла. Тази, която ние сме избрали, е 650 лв. за целодневно отглеждане, като това за нас е твърде скъпо", признава майката.

Освен скъпа, градината се оказва и на час разстояние от дома на семейството. Всяка сутрин пътят се минава с кола от Йоана, преди да потегли към работа. А за да спестят пари, детето се взима още на обяд. Йоана казва, че се е върнала на работа по финансови причини „За да не загубя работата си и да можем да се издържаме за елементарните битови нужди. Свили сме разходите си до минимум", уточнява тя.

„Дотам ли опряхме? Бизнесът ще загине, ако българската майка не е на работа? Има липса на кадри, няма кой да работи ли", пита Йоана.

Родителите са убедени, че у нас и в чужбина разликите при отглеждането на децата са огромни, най-вече в помощта и в подкрепата. „Майките искат да работят. Никой не иска да стои в социална изолация и да стои вкъщи, но няма как, кой да гледа детето", подчертава Йоана.

Като млад баща Явор напълно подкрепя по-дългото майчинство, защото е убеден, че това е най-добро за детето. „Когато нещата опрат до това кой изкарва повече пари, този, който изкарва повече пари, отива на работа. Другият си остава вкъщи, което също е добре, защото връзката баща – дъщеря се засилва", смята той.

Всеки ден на семейството започва в 6 ч. сутринта и изисква сериозна дисциплина, за да може младата майка да е навреме на работа и да върши задълженията си спокойно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай