Спират заблудите на три тъканни банки

Става дума за Cryo-Sаve, Cells4Life и Селена Целс

Спират заблудите на три тъканни банки | StandartNews.com
  • Става дума за Cryo-Sаve, Cells4Life и Селена Целс

В последните месеци европейския и българския пазар беше потресен от откритията , че тъканни банки действат не етично но и в някои случаи не законно , за да приберат парите на семействата. В момента когато хиляди семейства в цял свят се възползват уникалния шанс да спасяват близките си в тежък момент от болест , чрез автоложни и фамилни алогенни трансплантации има фирми които използвайки заблуждаващи практики се опитват да извлекат финансова облага. Преди месеци беше ясно че фирма Cryo Save предлагаше услуги на български семейства до средата на 2019 година , когато в същия момент от 2017 на някои от тях не се предоставят резултати от изследвания и сертификати .

Впоследствие тя обяви фалит. Но до последния момент българското им представителство продаваше услугата , знаейки че не може да я изпълни. Преди месец британката държавна агенция ASA CAP наказаха тъканна банка Cells4Life за заблуждаваща информация , че метода на обработка TotiCyte има уникални резултати, нещо което никога не успяха да докажат. В същия момент фирмата беше използвала същия не етичен метод през 2015 година което ни води до мисълта че манипулацията на потребителите е редовна за тях практика . У нас представител на Cells4Life е тъканна банка Садаса, фирма с 10 лева капитал ,която продължава и до ден днешен да промотира услугата като уникална и да получава финансови облаги, както е видно от българския сайт на компанията https://cells4life.bg/ .

А пловдивската Селена Целс се рекламира като акредитирана банка , без да има акредитация. Рекламира го в техния сайт , заблуждавайки българските семейства.

Разследвахме много случаи , търсихме мнението на хора свързани с бранша . Питахме бивши служители на Крио сейф ,“защо предлагаха услуга ,знаейки че не могат да изпълнят „ и ни отговориха, че не си спомнят.

Искахме да стигнем до юристите в министерството на здравеопазването и да попитаме каква ще е санкцията на Cells4Life за повторна заблуда на български семейства. Може ли да функционира тъканна банка – лечебно заведение ,без лекар с признат стаж , без медицински директор и с 10 лв. капитал , но още не сме получили тяхното становище.

Потърсихме мнението на специалисти от ИАТ и ги попитахме има ли акредитация Селена Целс . Отговора който получихме беше ,че „лиценз и акредитация са взаимно свързани „. Ровихме в закона и видяхме че нещата не са така. В НАРЕДБА № 18 ОТ 20 ЮНИ 2005 Г. ЗА КРИТЕРИИТЕ,ПОКАЗАТЕЛИТЕ И МЕТОДИКАТА ЗА АКРЕДИТАЦИЯ НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ се казва изрично , че лиценз и акредитация са 2 различни неща . Но не само това, във всеки бранш се знаят разликите че акредитацията е нещо допълнително на лиценза и за да го получиш трябва качества , труд и разходи ( нещо което пловдивската банка избягва) и тука идва момента на най важния въпрос.:

Защо тъканните банки Cells4Life и Селена Целс продължават да заблуждават и до днес , когато са санкционирани или има вероятност за по-големи санкции?

Отговор е много прост. Печалбата от заблудените семейства е в пъти повече от санкциите които ще получат. И тук идва вече ролята на държавата . Ще постави ли параметри които да не позволяват такива практики в бъдеще? Ще бъдат ли наказани подобаващо?

Ние от наша страна ще се борим с каквито сили имаме да информираме читателите и семействата. Ще проверим законовата норматива. Много ни учудва как може лечебно заведение като тъканна банка да функционира без лекар на стаж. Как се дава лиценз на фирма с капитал 10 лева , когато предлага услуга за период от 20 г. Как е получила лиценз Селена Целс от Пловдив, когато информацията ни е че не покрива минималните критерии ( ние зададохме този въпрос на експерт но отговор не получихме) .

Каква е отговорността на служители на фирмите които съзнателно заблуждават българските семейства?

Но каквото и да направим ние най-важната роля е на клиентите и по-точно на българските семейства. За да можете да имате достъп на тази чудесна материя която може да спаси живота ви или живота на ваши близки , трябва да бъдете информирани и консултирани така че да не ставате мишена от дребни тарикати . Все пак касае вашия живот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай