ШОК! И петокласници с паникатаки

Възрастовата граница пада драстично

ШОК! И петокласници с паникатаки | StandartNews.com

И ученици от 5-6 клас получават паникатаки. Възрастовата граница пада, предупреди психологът Калин Гайтанджиев. Той уточни, че доскоро такива атаки са получавали ученици от 8-9 клас, а сега подобни състояния се срещат и при по-малки деца. Първото, което правя в такива случаи е да говоря с родителя, обясни специалистът пред бТВ. Защото паникатака е конфронтация между: "трябва", "мога" и "искам", а "трябва" зависи от родителя. Понякога детето крие това състояние, предупреди още Гайтанджиев. И препоръча, когато родителят разбере за проблема да потърси консултация със специалист. Можеш да изпиташ сърцебиене във всеки един момент, дори когато седиш на пейка, описа пред Нова тв състоянието влогърът Ванеса Виденова, която го е преживяла. Към него се прибавя и неописуем страх. „Характерното за паник атаката е, че имаш сърцебиене в неадекватен момент. Както си седя сега на пейката, мога да имам това сърцебиене, което е много силно и бързо. Другото нещо е едно усещане за страх, панически, който не е като: „О, мен ме е страх от това, че  ще падне комета всеки момент върху нас” или някакъв такъв ирационален страх или някаква мисъл за страх, а по-скоро е страх като – присъства в момента нещо страшно. Все едно  там, на една ръка разстояние има мечка, която всеки момент ще ме нападне”, каза Ванеса.

Сърцебиене, световъртеж, тревожно усещане са само част от симптомите на паническите атаки.

Симптоми на инфаркт, натравяне, коронавирус изпитват хората с паникатака, каза психотерапевтът Анна Тодорова. Тя обясни, че коронавирусът не е основен техен причинител, а поредното нещо за тревожност, за което мозъкът се хваща.

Психологът Мадлен Алгафари, отчете, че в нейната практика наблюдава повишено ниво на тревожност в последните месеци. Но не повече от това на италианците например. Тя сподели, че има пациенти и от други държави, като тези от Италия са били с много по-високо ниво на тревога, още преди пика на заразата там. Българинът някак си по-спокойно възприема случилото се, коментира Мадлен Алгафари. Дишането дълбоко помага, трябва да се отвори диафрагмата, съветват психолозите. Много важно за лечението обаче е да се видят причините за това състояние, за да може то да бъде преодоляно, а това изисква намесата на специалист.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай