С дисциплина може да бъде избегнато белодробно заболяване

С дисциплина може да бъде избегнато белодробно заболяване | StandartNews.com

Проф.д-р Венцислав Петков е роден в България. Учи и завършва медицинското си образование в Медицински университет София. В началото на практиката си започва работа като асистент, с което започва професионалният му път в пулмологията. Заминава на специализация в Австрия, където получава покана да остане на работа. Проф. Петков е специалист по редки заболявания на белия дроб, като белодробна фиброза, пулмонална хипертония. Също така се занимава и с лечение на астма, пневмония. Освен пулмолог е и интернист. Активно участва при подготовката на пациенти за трансплантация на бял дроб. От години работи във Wiener Privatklinik-WPK във Виена, където приема пациенти от цял свят.

- Проф. Петков с какви заболявания се сблъсквате в практиката си?
- През годините основно се занимавам с редки заболявания като белодробна фиброза, пулмонална хипертония. Разбира се и със стандартните заболявания, и с пациенти с астма. Имам много пациенти, които имат общи интернистични проблеми. Но това, в което имам личен принос, е лечението на белодробната фиброза и пулмоналната хипертония, както и в участието в подготовката на пациенти за трансплатация на бял дроб.

- Какво представлява тази подготовка?
- Подготовката - това са пациенти, които аз лекувам и които в един момент стигат до трансплантация.

- Може ли развитието на белодробно заболяване да бъде избегнато в някаква степен?
- Белодробното заболяване може да бъде предотвратено, ако пациентът е малко по-дисциплиниран . Хроничната обструктивна белодробна болест, която се получава при 25%, може да бъде в известна степен предотвратена и превентирана, тоест изначално да не бъде получена изобщо, ако не се пуши.

- Интересно е това, което споменавате за пулмоналната фиброза и пулмоналната хипертония. Каква е според вас връзката, между микоплазма пневмония и хламидия пневмония с тези заболявания?
- Много отдавна се мисли, че инфекциозните заболявания и много микроорганизми и бактерии могат да доведат и да иницират, поне фиброзни изменения в структурата на белия дроб, които да отключат така наречената идиопатична белодробна фиброза, която в по-късни етапи се развива самостоятелно. Тези инфекциозни агенти, като всяка инфекция, допълнително може да доведат до усложняване на състоянието на заболяването. Но все още нямаме категорични доказателства за това дали директно хламидиите могат да отключат една първична белодробна фиброза или някаква друга идиопатична форма на фиброза на белия дроб. Предполагам, и не само аз, но и много други центрове, че инфекцията дава началото на фиброзните изменения и отключва сериозно заболяване. Но за това са необходими и други фактори - генетични, генетична констелация, гени, които регулират растежа на определени клетки като фибробласти, други, които го спират и т.н. Дисбалансът при тези генетични феномени плюс една инфекция може да постави началото на едно такова заболяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай