Мутафчийски: Нищо не е свършило

„Не трябва да се сваля защитността, въпреки добрите тенденции"

Мутафчийски: Нищо не е свършило | StandartNews.com

„Не трябва да се сваля защитността, въпреки добрите тенденции. На двуседмична база по брой заразени на 100 000 душ имаме намаление с около 40%. На едноседмична база е 25%.“ Това заяви председателят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски.

Той допълни, че актуалното число към днешния ден е 407 на 100 000 души.

"Има стръмно спадане, но то няма да бъде до безкрайност. При починалите пикът се пречупи. В момента смъртността е 22,6 на 100 000. Намалението на едноседмична база е с 3%, а на двуседмична - 5%. Задържането в интензивните клиники е особено тревожно. Също така и в лечебните заведения не е особено отчетлив спадът. От 13.04, когато сме 9 970 хоспитализирани, сега имаме 8 435", каза още шефът на ВМА.

Според него другата седмица може да посрещнем покачване на заболеваемостта с доста пълни болници.

"Те едва ли ще се изпразнят. Миналото по-отчетливо покачване на заболеваемостта имахме резерв от легла повече от 80%. Здравната система може реално да бъде пренатоварена за много по-кратък период. За празниците бдителността трябва да бъде много повишена. Нищо не е свършило. През летния сезон в цялото южно полукълбо пандемията се разширяване с изключително сериозни размери. Не би трябвало да се успокояваме с това, че идва лятото", категоричен е той.

По думите на ген. Мутафчийски, надеждата е във ваксината, което е безспорно, а Израел е особено показателен пример.

"В Израел има 0 новозаразени и 0 смъртни случаи. Това е достатъчно сериозен аргумент за ползите от ваксинация. Знаете какъв пример дадоха те на света", подчерта председателят на НОЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай